Klasici 21. stoljeća za Motovunsko zagrijavanje na Tuškancu

f46846c4e3794368043b784f69853ba9
Na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 17. do 19. srpnja

Dobro zagrijavanje ključno je za ozbiljan trening i uspješnu utakmicu. Kako bi uspon na brdo filmova prošao što lakše, Motovun Film Festival ovog ljeta u Zagrebu pruža priliku za uvježbavanje. U sjajnom ambijentu Ljetne pozornice Tuškanac od 17. do 19. srpnja u 21.30 sati program Motovunsko zagrijavanje – Klasici 21. stoljeća donosi tri filma u nastavku ciklusa predstavljanja najvažnijih redatelja ovog stoljeća, započetog u svibnju u Laubi. Nova tri imena u svojevrsnom vodiču suvremenog filma su Andrea Arnold, Yorgos Lanthimos i Ruben Östlund.

Baveći se sudbinama izgubljenih generacija u uvjetima ekonomske besperspektivnosti, Andrea Arnold na najfiniji način nastavlja tradiciju britanskog socijalnog filma. Najbolji primjer za to je American Honey, veliki art hit s nagradom žirija u Cannesu, svojevrsni film ceste o mladima koji putuju Amerikom i prodaju časopise uz mnogo seksa, droge, alkohola i zabave. Na Tuškancu je 17. srpnja na rasporedu njezin film Crvena cesta iz 2006., priča o opsesiji jedne žene ili, kako kaže jedna kritika, film o ružnim likovima koji se na sve moguće ružne načine pokušavaju dočepati bilo čega lijepog.

Najistaknutiji predstavnik grčkog novog vala, Yorgos Lanthimos, trenutačno je i jedno od značajnijih umjetničkih imena svoje zemlje, čije pomaknute nadrealne drame s dozom crnog humora uspoređuju s Buñuelovim djelima. Njegov treći film, Alpe, koji je u programu Motovunskog zagrijavanja 18. srpnja, nastao je 2011., a govori o skupini ljudi koji pod strogim režimom tvrtke za koju rade zamjenjuju obiteljima njihove umrle, preuzimajući njihov lik i karakter.

Posljednji film u Motovunskom zagrijavanju, 19. srpnja, je Igra ovogodišnjeg Mavericka Motovuna i gosta festivala, Rubena Östlunda. Jedan od trenutačno najznačajnijih europskih redatelja u svojim filmovima donosi precizne studije zapadnjačkog života paraliziranog od straha prema drugom i drukčijem te ispituje naličje naizgled idealnih skandinavskih društava, koja su često na klimavim nogama političke korektnosti i poslušnosti prema normama. U filmu Igra iz 2011. kroz primjer istinitog slučaja dječje bande u Göteborgu koja sustavno zlostavlja i pljačka vršnjake, prikazao je nevjerojatno ljudsko obilježje podložnosti grupnom nasilju.

Ovo je posljednja prilika za zagrijavanje, jer do Motovun Film Festivala ostalo je samo tjedan dana. Filmska svetkovina u srcu Istre održava se od 24. do 28. srpnja.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »