KOMEDIJAMA I SMIJEHOM PROTIV TEŠKIH VREMENA

LivingMan_03-1

Unatoč problemima s pandemijom, u glavnom programu su tri odlične komedije – Grabežljivci, Živ čovek i Rijetke zvjerke

Vedrine i smijeha uvijek pomalo nedostaje, posebno u aktualnim vremenima, pa Motovun Film Festival i ovog ljeta nastoji nasmijati i zabaviti. Potraga za dobrom komedijom na filmskom tržištu katkad zna biti zahtjevna, no unatoč pandemijskim zavrzlamama uspjeli smo osigurati tri sjajna naslova iz tog žanra.

Što se dogodi kada se spoje dvije nespojive obitelji – buržujski intelektualci i proleterski fašisti? U filmu Grabežljivci redatelja Pietra Castellitta ta dva plemena dijele istu džunglu, Rim, gdje je Federico, 25-godišnji profesor filozofije, član tima koji se sprema ekshumirati Nietzscheovo tijelo. Nakon što shvaća da je izbačen iz tima, stvari eskaliraju u vrtlogu nasilja i otkriva se da nitko nije onakav kakvim se čini te da svatko ima svoju tajnu. Komedija nagrađena za najbolji scenarij na Venecijanskom festivalu pokazuje nam da smo na kraju svi grabežljivci.

Grabežljivci

Stari znanac Motovuna Oleg Novković ovog puta donosi rock’n’roll komediju Živ čovek o muškarcu u potrazi za oslobođenjem. Melankolični beogradski roker nosi se s krizom srednjih godina opijanjem i zavođenjem. Nakon ženinog uznemirujućeg priznanja i novosti koje mu priredi kći tinejdžerica, odluči početi ispočetka. Pokušat će pritom ispraviti greške iz prošlosti, no nepredviđeni događaji samo se nižu i odvode ga u drugom pravcu. Glavni lik i pored svih iskušenja, nevolja i mana ostaje Živ čovek, a utjelovljuje ga Nikola Đuričko koji je za ovu ulogu nagrađen na beogradskom FEST-u.

Živ ćovek

U Rijetkim zvjerkama popularne britanske glumice, pjevačice i redateljice Billie Piper u početku sve ukazuje na romantiku, no ovo je zapravo antiromantična komedija u kojoj sve pođe po zlu. Mandy je samohrana majka, spisateljica i ponosna nihilistica. U pisanju se obilato koristi iskustvom razvoda svojih roditelja i njezini vlastiti stavovi natopljeni su cinizmom, stoga bi prema svim pravilima zdravog razuma trebala pobjeći glavom bez obzira kada upozna Petea, zajedljivog muškarca sklonog mizoginim izjavama. Ovaj je film britki komentar na kompleksan odnos ideala suvremenog feminizma i stvarnosti romantičnih odnosa.

Rijetke zvjerke

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »