Koncert u Sjevernoj Koreji pamtit ću kao pozitivno iskustvo’

314304dac82521a406fccdd08045477f
Milena Zajović porazgovarala je s članom benda Laibach, Ivanom Novakom.

Prvi u nizu razgovora programa Netočno u podne otvorio je Ivan Jani Novak, član slovenskog industrial benda Laibach, s kojim je porazgovarala selektorica programa Milena Zajović.

Novak je s publikom okupljenom na terasi hotela Kaštel podijelio iskustvo puta u Sjevernu Koreju u kojoj su prije dvije godine održali koncert i time postali jedini zapadni bend koji je nastupio u tom diktatorskom društvu. Sve je zabilježeno u dokumentarnom filmu 'Dan oslobođenja'koji prati Laibachov put, pripremu za nastup i odnos s domaćinima. Sjevernokorejski koncert opisao je kao pozitivno i vrlo zanimljivo iskustvo kroz koje se bolje upoznao s političkim i geostrateškim okolnostima koje su utjecale na stvaranje tako zatvorene države. Tim nastupom postali su globalni fenomen i poznati u cijelome svijetu.

Novak se osvrnuo i na promjene u glazbenoj industriji i umjetnosti u posljednjih 37 godina koliko bend postoji, komentirajući jednostavniji odnos glazbenika i publike koji je vladao u njegovim karijernim počecima, a na kojega je utjecao internet te općenito manji broj publike. U današnje vrijeme smatra kako je sve drugačije te zbog učestalih promjena glazbenici trebaju preuzeti velik dio odgovornosti za uspješnost benda. Iz tog su razloga samostalno pokrenuli razne crowdfunding kampanje kojima su, između ostalog, financirali svoj put u Ameriku i film 'Iron Sky'. Kao jednu od prednosti takvih kampanji vidi veću uključenost fanova u djelovanje benda.

Zadnji dan festivala, u subotu 29. srpnja u 23:30, prikazat će se navedeni film 'Dan oslobođenja', a posljednji kadrovi filma prerast će u Laibachov koncert uživo kojim ćemo uz odličnu zabavu zatvoriti 20. Motovun Film Festival. Cijena za film + koncer je 40 kuna!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »