KORADO KORLEVIĆ BIRA OMILJENI FILM U NOVOM PROGRAMU KINA ISTRA

korado

U petak, 25. lipnja u Višnjanu uz slobodan ulaz bit će prikazan animirani film Porco Rosso redatelja Hayaa Miyazakija

U današnjem društvu prodaje snova djecu se potiče da budu kicoši, a ne intelektualci. Tako smatra Korado Korlević, osnivač zvjezdarnice u Višnjanu, naš najpoznatiji astronom i ugledni znanstvenik sa svjetskim glasom koji je život posvetio i edukaciji djece. Korado je otkrio više od 1400 asteroida i dva kometa, a nedvojbeno posjeduje i talent za otkrivanje odličnih filmova.

Upravo Korado Korlević bit će prvi gost novog programa Moj najdraži film u organizaciji Kina Istra. U sklopu ovog programa će u nekoliko projekcija na posebnim lokacijama diljem Istre ovog ljeta biti prikazani omiljeni filmovi poznatih ličnosti. Prva na rasporedu je projekcija u petak, 25. lipnja u 21.15 na Trgu sv. Roka u Višnjanu za koju je Korlević odabrao animirani film Porco Rosso.

Riječ je o pustolovno-fantastičnom anime filmu glasovitog japanskog redatelja Hayaa Miyazakija iz 1992. godine. Publici će biti zanimljiv jer je ambijentiran na jadranskoj obali 20-ih godina prošlog stoljeća kad je Italija vladala ovim krajevima. Porco Rosso je pilot i lovac na glave čiji je zadatak boriti se protiv gusara koji napadaju brodove po Jadranskom moru, a kao humanist i ljevičar razočaran je dolaskom na vlast fašista u Italiji. Međutim, on nije običan čovjek nego osoba koja ima glavu svinje. Mnogi kritičari smatraju ovaj Miyazakijev film pomalo zanemarenim, navodeći kako bi ga trebao pogledati svaki obožavatelj anime filmova, a sličnog je mišljenja i Korado Korlević.

Porco Rosso

“Odabir je bio težak jer trebalo je pronaći film koji je važan, a nije poznat. Hayao Miyazaki mi je kao autor drag jer njegovi filmovi imaju jake ženske likove, pogled na budućnost te ljubav prema oblacima i nebu. Ovaj film vezan je uz prošlost Istre, dalmatinskih otoka i Hrvatske. Svojevrstan je hommage Opatiji, Rijeci i obali sve do Pelješca te ga svakako treba pogledati”, ističe Korlević.

Ova se projekcija na otvorenom održava u suradnji s Općinom Višnjan i Astronomskim društvom Višnjan, a ulaz je slobodan. Kino Istra je projekt u kojem kao osnivač sudjeluje Motovun Film Festival, a ova i niz drugih posebnih projekcija u Istri poslužit će kao ozbiljno zagrijavanje za ovogodišnji festival koji će se na Brdu filmova održati od 27. do 31. srpnja.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »