Ruben Östlund: Inspirira me YouTube

5bb0513334f0c9c290ae8d3b4109c74a
Motovunski Maverick osvojio nas je na razgovoru Netočno u podne

Na završnom razgovoru Netočno u podne redatelj Ruben Östlund je već i samom svojom pojavom privukao svu pozornost posjetitelja, a potom i velikim entuzijazmom kojim je odgovarao na pitanja Petra Mitrića i publike. U svojem radu bavi se pričama koje su pomalo kontroverzne za širu javnost i usmjeren je na tematiku ljudskog ponašanja. Svjesno stvara filmove kojima je cilj provokacija društva naizgled otvorenog načina razmišljanja.

Östlunda zanima ga bihevioristički pristup proučavanja ljudskog društva i inspiracije za filmove pronalazi u takvim sociološkim istraživanjima, ali i u vlastitom iskustvu. „Sociologija je prekrasna tema jer proučava ljudska bića u trenutku pogreške koje drugi osuđuju. Ona stavlja stvari u kontekst i pokazuje da ako se nađemo u istoj situaciji i mi možemo reagirati na jednak način. To ljudsko znanje je prekrasno i možemo ga iskoristiti da ne ponovimo istu grešku“, rekao je Östlund.

U svojim filmovima prikazuje devijantno ponašanje likova s kojima se može i sam poistovjetiti, a ne onakvo kakvo se može naći na primjer u kriminalističkim serijama gdje je zločinac psihopat ubojica. Svi likovi ovog slavnog švedskog redatelja rade greške i ne mogu na niti jedan način popraviti učinjeno. Moraju prihvatiti stvari na koje nisu ponosni, izaći iz sjene i priznati sami sebi vlastitu pogrešku. Inspiriraju ga redatelji kao što je Roy Andersson, ali otkriva i kako najviše ideja crpi iz YouTube klipova.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »