Ljutnju želim prenijeti na svoje gledatelje i potaknuti ih na borbu

0c90f05a5be3b666c02051b5a6abec29
Posljednje Netočno u podne proveli smo s dobitnicom Mavericka Agnieszkom Holland.

Motovunska nagrada Maverick jučer je po prvi puta dodijeljena ženi. Danas smo u sklopu programa Netočno u podne porazgovarali s Agnieszkom Holland, nagrađenom priznanjem za širenje granica filmskog izričaja. Holland je poljska redateljica kojoj je žiri ove godine uručio nagradu zbog zavidne karijere i vrhunskog filmskog opusa koji nadilazi sve žanrovske granice i kojim se etablirala izvan domaćih, poljskih granica spajajući filmski istok i zapad. Agnieszka je kao prva žena koja je osvojila Maverick naglasila značaj ženskog izričaja i potrebu za rodnom revolucijom.

Ljutnja koja potiče borbu

Osvrnula se na značaj nagrada dobivenih od filmskih profesionalaca istaknuvši da joj je to potvrda da je njezin rad ipak prepoznat što joj pomaže nastaviti dalje. Film smatra mjestom na kojem izražava svoju viziju te bojištem vrijednosti na kojem se odražava konstantna borba nje kao stanovnika s političkom mišlju i odgovornošću te nje kao umjetnice.

Njezin umjetnički izračaj ima provokativnu tendenciju i potiče na aktivnost, ali ne nužno na način na koji to čine njeni likovi. Za sebe kaže da je puna ljutnje koju filmom želi prenijeti na publiku jer time potiče njihovu i svoju želju za daljnjom borbom.

Europski film postat će sve zanimljiviji

Holland tvrdi da je europska kinematografija u krizi jer svega četiri do pet filmova godišnje izađe na međunarodno tržište. Produkciju filma smatra jednostavnijim dijelom rada, a njegovu distribuciju težim. Također, misli da postoje očekivanja koja većina filmova pokušava zadovoljiti što ih na kraju čini poprilično sličnima. Zbog trenutne situacije u svijetu Holland vjeruje da će europski filmovi postajati sve zanimljiviji. To vidi i u poljskoj kinematografiji koja je u vrijeme komunističkog režima bila izrazito snažna, te nakon njega zapela u krizu zbog ograničenog budžeta koji se dijelio na određen broj pojedinaca ne ostavljajući mogućnost novim umjetnicima da stvore nešto svoje. Ipak, dolazi do ponovnog buđenja i Agnieszka najveći naglasak stavlja na suradnju kolega smatrajući da si na taj način mogu najviše pomoći.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »