Maratonska završnica 14. Motovun Film Festivala

b4212772f682e37249ff811e94cc3789
Svečanom dodjelom nagrada i uz prisustvo predsjednika RH Ive Josipovića zatvoren je 14. MFF!

Večer je započela – kišom, zbog koje je početak večernjeg programa odgođen za jedan sat, no to motovunsku publiku nije obeshrabrilo pa je gledalište Kina Trg u 22h sata bilo pretijesno za sve koji su željeli prisustvovati projekciji filma 'Savršen osjećaj' u režiji člana ovogodišnjeg žirija, Davida Mackenziea, a potom i ceremoniji dodjele nagrada. Brojnim gledateljima pridružio se i predsjednik RH, Ivo Josipović, nakon što se na ulicama Motovuna družio s publikom, ali i prisustvovao uličnoj radionici plesa ovogodišnje zemlje partnera – Irske.

Ceremonija dodjele nagrada započela je točno u ponoć proglašenjem dobitnika Nepotkupljive nagrade, koja se u suradnji s Transparency International Hrvatska na MFF-u dodjeljuje filmu koji na najbolji način tematizira problem korupcije. Nagradom je ovjenčan film „Misija London“ Dimitra Mitovskog, a romanopiscu i scenaristu Aleku Popovu uručio ju je Nikola Kristić, predsjednik Transparency Internationala.

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle čak 653 prijave, a selektor Andrej Korovljev među njima je odabrao 24 filma koja su prikazana u Motovunu. Pobjednika i dobitnika 1000 eura vrijedne Iskonove nagrade, odabrao je prošlogodišnji laureat Chris Niemeyer, čije je obraćanje video porukom izazvalo salve smijeha i odobravanja motovunske publike. Uz zaključno 'No sikiriki' Chris je najboljim proglasio film 'Mi odlazimo' (We're leaving) redatelja Zacharya Treitza.

Nagrada FIPRESCI, ove je godine po jedanaesti put dodijeljena na MFF, a tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu Aruna Vasudev, Maricke Nieuwdorp i Denis Valic publici je predstavio predsjednik Savjetodavnog odbora festivala – Mike Downey. Nagrada je dodijeljena meksičkom filmu 'Marta' redatelja Marcelina Islas Hernándeza. ''Potpuno mi je nevjerojatno da je ovaj mali film uspio doći do Hrvatske i osvojiti nagradu i svim srcem zahvaljujem organizatorima, žiriju i publici'', poručio je u video obraćanju vidno potreseni redatelj Hernández.

'Film je nagrađen jer na prekrasan i krhki način priča gorko-slatku priču o starenju, samoći, odbijanju i potrebi za vlastitom obitelji. Žiri naročito ističe delikatnosti kojom je Islas Hernández (1984) prikazao tihu borbu svoje glavne junakinje. Njegov debitantski film je pun ljubavi i nikada se ne oslanja na lažne sentimente, sa izvanredno doziranim polaganim tempom, prekrasnim bojama i snažnom te dirljivom izvedbom Magde Vizcaino u ulozi Marthe.', stoji u obrazloženju žirija.

Potom je uslijedila dodjela nagrade Bauer, koja je od ove godine čak tri puta vrjednija, jer redatelju pobjedničkog filma uz novčani iznosa od 5 tisuća eura, partner nagrade, slovenska tvrtka Teleking, dodjeljuje i postprodukcijske usluge u vrijednosti 10 tisuća eura.

Telekingova potpora, simbolično uvezana u jastuk na kojem će se dobitnik moći odmarati u postprodukcijskom studiju, odlukom žirija u sastavu – Damjan Kozole, Goran Dević, Faruk Lončarević, Marija Perović, Teona Strugar Mitevska, Nada šargin, Agim Sopi – pripala je filmu 'Tilva Roš' Nikole Ležaića. Nagradu su primili producenti filma, Uroš Tomić i Mina Đukić.

'Žiri nagrade Bauer sretan je jer su u finale ušla 3 najbolja filma. Sva tri filma: OČA, MAJKA ASFALTA i TILVA ROš pokazuju visoki nivo produkcije i estetskih dometa autora u regiji.

Većinom glasova žiri je odlučio da nagradu BAUER dodijeli filmu TILVA ROš Nikole Ležaića – za prikaz odrastanja u psihičkom i socijalnom vakuumu društva gdje su jedini glasovi dovoljno jasni da se čuju upravo krikovi autodestrukcije. Kroz crnilo ugašene industrije ipak prolazi svjetlo prijateljstva i ljubavi koji u 'Tilva Roš' nalaze svoj jezik u najnevjerojatnijim oblicima. Kao i sistematsko nanošenje bola koje prakticiraju akteri, tako je i film Nikole Ležaića u isto je vrijeme dokument i svjedočanstvo, protest i pobuna, formalno svjež, narativno inspirativan, etički besprijekorno dosljedan. ', stoji u obrazloženju nagrade Bauer.

O glavnoj festivalskoj nagradi, Propeleru Motovuna, ove je godine odlučivao žiri u sastavu Agnes Kocsis, David MacKenzie i Vanja Černjul.

''Žiri je imao jako težak posao'' pojasnila je Agnes Kocsis, ''jer je morao izabrati najboljeg među brojnim izvrsnim filmovima. Stoga je odlučio posebno priznanje odati filmu ‘Domaći Teren’ ('Familiar Ground') redatelja Stephanea Lafleura za dojmljiv redateljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa ispričan s puno senzitivnosti, ironije i vizualnog humora.''

David MacKenzie je potom objavio kako je Propelera Motovuna pripao je filmu 'Bikova glava' ('Bullhead’) redatelja Michaëla R. Roskama za snažno i živopisno metaforično istraživanje otuđivanja čovječanstva od prirode sa iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvedbi glavnog protagonista.

Nagradu je primio producent filma Bart Van Langendonck našalivši se kako je, nakon dva motovunska dana, umjesto Propelera očekivao – Zlatni tartuf.

''Upravo sam razgovarao s redateljem filma, kojem je izuzetno žao što iz privatnih razloga ne može biti ovdje s nama, no poručuje vam da Hrvatska ima posebno mjesto u njegovu srcu jer je prvi filmski festival na kojem je ikad sudjelovao bio upravo – u Hrvatskoj. Oduševljeni smo nagradom i od srca vam zahvaljujemo!'', zaključio je Langendonck.

Uslijedila je tradicionalna motovunska zdravica, a Igor Mirković zatvorio je festival zaželjevši da se u istom sastavu i na istom mjestu, ali s boljim vremenom, svi nađu i na 15. Motovun Film Festivalu.

Potom je prikazan jubilarni 1000. motovunski film, Pina 3D redatelja Wima Wendersa, a večer je zaključena uz žestoke zvuke koprivničke senzacije – 'Overflow'.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »