Masovnom zdravicom zatvoren 19. MMF

dbea1440baf11cc374add8d5b6eafdaf
Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film "Viva"

Svečanom dodjelom nagrada u subotu navečer završio je 19. Motovun Film Festival. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film"Viva", posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu "(M)učenik" dok je nagradu FIPRESCI žirija odnio film "Dobra žena".

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik glavna festivalska nagradaPropeler Motovunadodijeljena je irsko-kubanskom filmu "Viva"redatelja Paddya Breathnachakoji se nakon što je već bio u Motovunu, iz Dublina ponovno vratio kako bi preuzeo nagradu. "Nagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom", obrazložio je žiri svoju odluku.

Glavni žiri dodijelio je i posebno priznanjeruskom filmu "(M)učenik" redatelja Kirilla Serebrennikova. "Posebno priznanje ide filmu koji prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta. Film ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je 'izgubio kompas' pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma."

Najboljim kratkim filmom u selekcijiMotovunski kratkipo izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren proglašen je francuski film "Bezolovno" redatelja Emmanuela Tenenbauma. Film je osvojio i nagradu od 1000 eura koju dodjeljuje najbolji irski viski Jameson.

Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir šeput i Jesús González Notario dodijelio jenagradu FIPRESCIfilmu "Dobra žena" Mirjane Karanović"zbog iznimne glume i dobre režije koji se hrabro bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene".

Osim uobičajene festivalske zdravice kojom se festival nikada ne zatvara već se nazdravlja sljedećem, dodjelu nagrada obilježila je i beogradska glumica umjetničkog imena Dinja čiji su se najpoznatiji video skečevi tijekom cijelog festivala prikazivali na motovunskim platnima.

Ostavi komentar

Slične vijesti

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »