Masovnom zdravicom zatvoren 19. MMF

dbea1440baf11cc374add8d5b6eafdaf
Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film "Viva"

Svečanom dodjelom nagrada u subotu navečer završio je 19. Motovun Film Festival. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film"Viva", posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu "(M)učenik" dok je nagradu FIPRESCI žirija odnio film "Dobra žena".

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik glavna festivalska nagradaPropeler Motovunadodijeljena je irsko-kubanskom filmu "Viva"redatelja Paddya Breathnachakoji se nakon što je već bio u Motovunu, iz Dublina ponovno vratio kako bi preuzeo nagradu. "Nagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom", obrazložio je žiri svoju odluku.

Glavni žiri dodijelio je i posebno priznanjeruskom filmu "(M)učenik" redatelja Kirilla Serebrennikova. "Posebno priznanje ide filmu koji prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta. Film ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je 'izgubio kompas' pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma."

Najboljim kratkim filmom u selekcijiMotovunski kratkipo izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren proglašen je francuski film "Bezolovno" redatelja Emmanuela Tenenbauma. Film je osvojio i nagradu od 1000 eura koju dodjeljuje najbolji irski viski Jameson.

Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir šeput i Jesús González Notario dodijelio jenagradu FIPRESCIfilmu "Dobra žena" Mirjane Karanović"zbog iznimne glume i dobre režije koji se hrabro bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene".

Osim uobičajene festivalske zdravice kojom se festival nikada ne zatvara već se nazdravlja sljedećem, dodjelu nagrada obilježila je i beogradska glumica umjetničkog imena Dinja čiji su se najpoznatiji video skečevi tijekom cijelog festivala prikazivali na motovunskim platnima.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »