Meliesova raketa sletila na motovunski mjesec!

fd936428bf76d56f811394ad612549fb
Na svečanom otvaranju prikazan je film Sestra Ursule Meier, a filmski i zabavni program trajao je do jutra

Sinoćnjom projekcijom filmova “Put na Mjesec” i “Sestra” svečano je otvoren 15. Motovun Film Festival. Posjetiteljima i gostima festivala Igor Mirković, direktor festivala poručio je kako su preko sto filmova na ovogodišnjem izdanju festivala “vrh vrhova”, te da je napravljena jedna “dobra kombinacija poznatih i manje poznatih radova”.

Legendarni film Georgesa Meliesa «Put na Mjesec» prikazan je s nedavno pronađene i restaurirane unikatne kopije na kojem se svaka sličica ručno bojala. Uz uživo pratnju klavira i izvedbu originalne skladbe iz filma, pisci Predrag Lucić i Boris Dežulović čitali su popratni tekst s kojim su pričali priču filma u kojem se grupa astronoma odlučuje otputovati na Mjesec.

Nakon projekcije filma preko publike je krenula replika rakete iz filma od stiropora koju je publika na svojim rukama preko cijelog trga prenjela do pozornice gdje je bila postavljena replika Mjeseca iz filma. Raketa je uz vatromet iz repa rakete “lansirana” na Mjesec ispred pozornice, dok su Predrag Lucić i Boris Dežulović njezino “slijetanje” na “motovunski Mjesec” komentirali na zabavan način povlačeći paralelu između slijetanja na Mjesec i aktualne krize.

Film je snimljen 1902., prije 110 godina i ovime su motovunska publika i organizatori ponovili Meliesov podvig i još jednom poslali raketu na Mjesec. Osim toga, ovime je odana počast filmskoj vrpci obzirom da se filmovi od iduće godine, osim u specijaliziranim kinima, više neće prikazivati s filmske vrpce, već isključivo s digitalnih medija. Ovo je vjerojatno i zadnji Motovun Film Festival na kojem se filmovi prikazuju s filmske vrpce, a publika joj je prije projekcije Meliesovog filma odala počast minutom šutnje.

Nakon “Puta na Mjesec” prikazan je film “Sestra” koji se nalazi u konkurenciji, a osobno ga je predstavila redateljica Ursula Meier koja je za ovaj film dobila Srebrnog medvjeda u Berlinu.

Pored glavnog programa, Igor Mirković je publici preporučio i filmove o smaku svijeta koji će se prikazati kroz četiri filma koja govore o apokalipsi i zadnjem danu na Zemlji.

To naravno nije sve, jer motovunska publika može uživati i u raznim drugim popratnim programima, kao što su dokumentarci, program Tko je ubio Barbie?, ali i zanimljiv program Konfucijevog instituta, koji će kroz sve dane festivala gostima i posjetiteljima kroz razne radionice približiti kinesku kulturu.

fotogaleriju prvog dan festivala pogledajte ovdje

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »