MOTOVUN PUTUJE HRVATSKOM, PUBLIKA NAGRADILA SLOVENSKI FILM

68613576_2951885621504522_4423510208265846784_n

Debitantski film Nikad više luzerica kojim je otvoren festival dobio je najbolje ocjene publike, a nakon Motovuna bit će prikazan i u Splitu

Pobjednicima 22. Motovun film festivala priključio se mnogima najvažniji – osvajač glasova publike koji je odabran u suradnji s generalnim pokroviteljem festivala Hrvatskim telekomom. Među 136 filmova prikazanih na festivalu, od kojih je 13 dugometražnih i 30 kratkometražnih konkuriralo za glavne nagrade, publika je najvišu ocjenu dala filmu Nikad više luzerica slovenske debitantice Urše Menart. Njen film, koji uz mnogo humora prikazuje život mlade generacije rastrgane između želje za karijerom u vlastitoj zemlji i primamljivih prilika za emigraciju otvorio je festival u Motovunu.

Zahvaljujući jednom od najboljih programa u povijesti, festival je ove godine zabilježio čak 20 posto veću posjećenost. Procjenjuje se da je kroz Motovun prošlo 25 tisuća ljudi, koji su uživali u programima od 10 ujutro do 6 ujutro idućega dana, uz malo spavanja i mnogo filmske zabave. Festival je pomoglo upogoniti 60 volontera, a ukupan broj ljudi angažiranih na jednom od organizacijski najkompleksnijih filmskih festivala u Hrvatskoj kretao se oko stotinu.

Propeler Motovuna osvojio je islandski film Bijeli, bijeli dan redatelja Hlynura Pálmasona, nagradu žirija kritičara FIPRESCI dobio je makedonski film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske, a najboljim kratkim filmom proglašen je iranski film Tetovaža Farhada Delarama. Motovun je ove godine postao kandidacijski festival za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkog filma, a prvu motovunsku nominaciju za to najveće europsko filmsko priznanje žiri je dodijelio češkom filmu Rekonstrukcija Jiříja Havlíčeka i Ondřeja Nováka.

Iako je glavni dio festivala u Istri završio, Motovun film festival nastavlja se projekcijama u 11 hrvatskih gradova. Program Motovun kod nas krenuo je s prvim danima kolovoza u Ogulinu, a slijede projekcije najuspješnijih filmova iz ovogodišnjeg motovunskog programa u Novigradu, Raši, Lanišću, Kostreni i drugim krajevima Hrvatske, sve do finalnih projekcija u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci koje će trajati do kraja rujna. Osvajač nagrade publike Nikad više luzerica igrat će u sklopu motovunskog programa u Splitu.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »