Motovun traži najjaču hrvatsku desnicu!

735c9bc4dd54f73ecd289008738b692e
​Motovunsko „brdo filmova“ pretvara se ove godine u „brdo otpora".

Dokumentarac o kojem se ove godine najviše pisalo bio jeDesno, dva, tri – kamo ide Europa. Njegov autorChristopher Bobynsada po prvi put dolazi u Hrvatsku, u Motovun. Riječ je o filmu koji je emitiran u programu TV stanice Arte: govoreći o rastu desnice u četiri europske zemlje, najdužim dijelom govori o Hrvatskoj. U Motovunu će se film po prvi put prikazati u cijelosti, a bit će to prilika da se iz prve ruke čuju iskustva autora, čija je slika Hrvatske, od proslave u Čavoglavama do mladeži HČSP-a, uzrokovala buru medijskih reakcija.

Program u sklopu kojeg prikazujemo film zove seGdje ste bili 2016?, a u odgovoru na to pitanje filozof i publicistSrećko Horvatkaže: nakon što sam s Yanisom Varoufakisom osnovao pokret DiEM25, proputovao sam Europu s kraja na kraj, izbliza promatrajući sve turbulentne događaje. O svojim iskustvima Horvat će u Motovunu održati predavanje pod nazivomVodič kroz raspad Europe za početnike.

Motovunsko „brdo filmova“ pretvara se ove godine, dakle, u „brdo otpora“, želeći tako označiti godinu koja će sasvim sigurno završiti u povijesnim udžbenicima, u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, nasilja, klerikalizma i netolerancije, koji su se proširili Europom.

U našem programuBoris DežulovićiPredrag Lucićizvest će svoje urnebesneMelodije smijeha i slobode, studenti koji su zbog neisplaćenih stipendija danima kampirali pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u Motovunu će raditi duhovite i provokativne ulične intervencije, a udrugaAre You Syriouspozvat će vas da se uključite u pomaganje izbjeglicama koje borave u našoj zemlji.

Usuradnji s udrugom Arterarij čitat ćemo knjigeHarukija Murakamija,Marguerite Durasi drugih velikih autora u čijim su tekstovima konzervativne hrvatske udruge prepoznale pedofiliju, vampirizam, kanibalizam i perverzije, te ih kao takve pokušale izgurati iz prijedloga školskog kurikuluma.

Sve to, uz obilježje ad hoc događanja i uličnih intervencija, završit će u velikom turniru u obaranju šaka pod nazivomTražimo najčvršću hrvatsku desnicu.

Ako vas klinci jednog dana upitaju gdje ste bili 2016., pokušajte da odgovor bude – na Motovun Film Festivalu.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »