MOTOVUN U ZAGREBU – NAJBOLJE S BRDA FILMOVA U LAUBI

e3a33848490f4f3effe2850242e3e3a8
Od 30. 08 DO 09.09 - izbor reprezentativnih naslova iz festivalskog programa i izloža "Zidovi i mostovi"

S krajem ljeta, motovunska platna selimo u Zagreb – u Laubi, kući za ljude i umjetnost, ovog četvrtka počinje Motovun u Zagrebu, izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala. I to nije sve – u sklopu programa „Berlin – grad partner“ u Laubi će biti postavljena izložba „Zidovi i mostovi“, prezentacija radova naših umjetnika koji žive i rade u Berlinu.

Projekcije smo rasporedili u dva „produžena“ vikenda – osam večeri, osam filmskih poslastica (cjeloviti program potražite na dnu teksta). Krećemo oštro, s najboljim filmom, jer reviju otvara nagrađeni film ovogodišnjeg festivala.

„Ubiti Jesusa“ (Laura Mora, Kolumbija), napeti triler u kojem glavna junakinja najprije svjedoči uličnom atentatu na svojega oca, a zatim, izgubivši vjeru u policiju i pravosuđe, sama kreće u potragu za ubojicom. Osobitost ovog filma jest što se temelji na istinitom slučaju koji se dogodio samoj redateljici – upravo ona u tragičnim je okolnostima izgubila oca. Vrhunska glumačka ekipa i čudesno realističan prikaz opasnog života na ulicama Medellina, stvorili su film koji je festivalski žiri nagradio Propelerom Motovuna.

I drugi film također je djelo redateljice – „Slatki život“ (Isabella Eklof, Danska) priča je o djevojci koja opasno živi: ulazi u ljubavnu vezu s kriminalcem i s njim i njegovim prijateljima odlazi na skupo ljetovanje – i tu će shvatiti da život „sponzoruše“ nije bezopasan. Ovaj festivalski hit dobio je mnoštvo nagrada, ali i izazivao kontroverze, ponajprije zbog uznemirujućih scena seksualnog nasilja.

Subotnja večer rezervirana je za glazbeni dokumenatac „Matangi / Maya / M.I.A“ (Steve Loveridge, Velika Britanija / SAD) koji iznosi biografiju rap-ikone i političke aktivistice M.I.A. – koja je u samo nekoliko godina prošla put od obespravljene izbjeglice sa šri Lanke do planetarne zvijezde. No, njezin društveni angažman nije lišen kontroverza, i ovaj film ih otvoreno iznosi u uzbudljivoj mješavini politike i glazbe.

Kraj „prvog poluvremena“ ovogodišnjeg programa zaključit će film „Bilo jednom u studenom“ (Andrzej Jakimowski, Poljska) koji priča priču koja će biti bolno prepoznatljiva našoj publici – o intelektualcima, srednjoj građanskoj klasi, koje okrutna pravila igre posttranzicijskih društva, pretvaraju u osiromašene, besperspektivne ljude. Osobitost ovog filma je što su njegovi dijelovi snimljeni u stvarnim uličnim neredima desnih radikala na ulicama Varšave i daju bolno vjeran prikaz života u konzervativnoj Poljskoj.

Nakon trodnevne pauze i dolaskom novog četvrrtka i novog produženog filmskog vikenda program nastavljamo s nova četiri filma, među kojima će biti i pretpremijera dokumentarnog filma Nebojše Sljepčevića „Srbenka“, koji je s tek nekoliko projekcija dobio niz prestižnih nagrada u inozemstvu, u konkurenciji je za godišnju nagradu Europske filmske akademije, ali je zaslužio i specijalno priznanje žirija u Motovunu.

Uz projekcije posjetitelji mogu razgledati izložbu „Zidovi i mostovi“ odabir radova etabliranih umjetnika koji su s jugoistoka Europe preselili u glavni grad njemačke – pa se time nezanemariv dio hrvatske (i regionalne) umjetničke produkcije događa upravo Berlinu. Izložbu čine „berlinski“ radovi jedanaest umjetnica i umjetnika – Lovre Artukovića, Dore Đurkesac, Ivane Franke, Borisa Ivandića, šejle Kamerić, Bozidara Katića, Nine Kurtele, Irme Markulin, Martine Mezak, Tanje Ostojić i Nike Radić. Izložba je realizirana u sklopu programa „Berlin – grad partner“ u suradnji s Goethe institut Kroatien, a otvara se 30.kolovoza u 20 sati, uoči prve filmske projekcije, i bit će otvorena sve do završetka Motovuna u Zagrebu 9. rujna.

Ulaz na otvorenje i izložbu je slobodan, a ulaznice za filmske projekcije mogu se nabaviti po cijeni od 20 kuna jedan sat prije projekcije na blagajni Laube.

Čet 30.8.

UBITI JESÚSA

Kolumbija, Argentina, 2017., 99’
r. Laura Mora

Propeler Motovuna za najbolji film MFF2018

Pet 31.8.

SLATKI ŽIVOT

Danska, Nizozemska, švedska, 2018., 93’

r. Isabella Eklöf

Sub 1.9.

MATANGI / MAYA / M.I.A..
šri Lanka, UK, SAD, 2018., 95’
r. Steve Loveridge

Ned2.9.

BILO JEDNOM U STUDENOM
Poljska, 2018., 92'
r. Andrzej Jakimowski

Čet 6.9.

DNEVNIK VARALICE
švedska, 2017., 97’
r. Ivica Zubak

Pet 7.9.

MOJTV predstavlja:

ANĐEO

Argentina, španjolska, 2018., 115'
r. Luis Ortega

Sub 8.9.

SRBENKA

Hrvatska, 2018., 72'
r. Nebojša Slijepčević

specijalno priznanje žirija MFF 2018

PRETPREMIJERA + razgovor s autorom

Ned 9.9.

B-FILM: ZVUK I STRAST ZAPADNOG BERLINA 1979. – 1989.
Njemačka,2015., 92’
r.Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange

Sve projekcije počinju u 21 h – ulaz 20 kn / Srbenka 30 kn

IZLOŽBA:

– ZIDOVI I MOSTOVI / Hrvatski umjetnici iz Berlina

30. 8. – 9. 9. 2018.

Ulaz slobodan

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »