Motovun za hedoniste 2022.: Bookaleta vam predstavlja čuvare istarskih tradicija

Hedonizam2022 Agapito

Na Motovun Film Festivalu od 26. do 30. srpnja svake večeri od 19 do 21 h u sklopu press-kluba u vrtu hotela Kaštel predstavljamo istarske proizvođače hrane i pića, čuvare istarskih tradicija, prenositelje znanja svojih djedova i baka o pripremi delicija po kojima je Istra nadaleko poznata, od pršuta i tartufa do autohtonih slastica. Predstavljamo i vinare koji također čuvaju i unapređuju stare tradicije, a ove godine posebno ističemo vina od starih autohtonih sorti, ili vina posebnih stilova. Kušajte s nama, okrijepite se prije večernjih projekcija na motovunskom brdu filmova!

Evo što smo pripremili:

UTORAK 26. SRPNJA 2022.

Pršutana Buršić, Vodnjan
Veteran istarskog pršutarstva Milan Buršić prije tridesetak je godina utemeljio obiteljsku proizvodnju tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa, koja je s vremenom proširena i agroturizmom Stancija Buršić, te proizvodnjom maslinovog ulja. Danas je vođenje pršutane od oca Milana preuzela njegova kći Mikela Buršić Lisjak sa suprugom Robertom Lisjakom. Jedan od događaja na Stanciji Buršić koji se ne propušta je Fešta istarske špalete na Uskrsni ponedjeljak. U Motovunu ćemo kušati Buršićev pršut, kobasice, ombolo, pancetu, i originalni – čips od pancete!
Kontakt: Mikela Buršić Lisjak, 098 997 2999, http://www.istarskiprsut.com/

Vinarija Vino veritas, Kaštel
Na krajnjem sjeveru Istre, u mjestu Kaštel (poznatom po istoimenom graničnom prijelazu koji uskoro odlazi u povijest), smjestila se vinarija Vino veritas koja još od 1979. godine uz mirna vina proizvodi vrlo zanimljive pjenušce. Svakom vinu na etiketi je istaknuto i s kakve zemlje potječe: crvene, sice, bijele ili crne. Vinariju danas vodi Andrea Bassanese, koji je za kušanje u Motovunu pripremio tri pjenušca: Vino degli angeli (brut teran, refošk i merlot); La vie en rose (refošk i merlot); Bacco (tri vrste muškata).
Kontakt: Andrea Bassanese, 098 164 7665, https://vinoveritas.hr/

SRIJEDA 27. SRPNJA 2022.

Pršutana Dujmović, Kringa
Mladen Dujmović je jedan od najiskusnijih ali i najnagrađivanijih istarskih pršutara, osvajač šampionskih naslova i zlatnih medalja i na nacionalnim i na međunarodnim ocjenjivanjima i festivalima. Primjenjujući recepture svojih predaka, u spoju drevnih znanja i moderne tehnologije u pršutani Dujmović nastaju prepoznatljive delicije koje ćemo kušati i u Motovunu: istarski pršut, istarska panceta, istarska kobasica, kosnica, salamin s tartufima i suhi ombolo.
Kontakt: Mladen Dujmović, 091 201 7362, mladen-dujmovic@net.hr

Vinarija Coslovich, Čepić
Valmi Coslovich se u Čepiću pokraj Oprtlja, na krajnjem istarskom sjeveru, bavi ekološkim vinogradarstvom i vinarstvom, među ostalim i u vinogradu na najvišoj točki u Istri na kojoj je loza ikada rasla, na 475 metara nadmorske visine. U Motovunu ćemo kušati njegovu malvaziju Bianca, orange malvaziju Santa Maria, Couve blanc od malvazije, muškata i chardonnaya, rose od terana, te crnu kupažu Kripak od terana, refoška, cabernet sauvignona i merlota.
Kontakt: Valmi Coslovich, 098 951 9073, https://coslovich-wines.com/index.php

ČETVRTAK 28. SRPNJA 2022.

Konoba Fakin, Motovun
Poznati motovunski vinar Marko Fakin počeo se baviti ugostiteljstvom kako bi iz prve ruke mogao iskušavati, a zatim i preporučivati svojim gostima, idealne kombinacije sljubljivanja svojih vina s jelima u kojima se tradicionalne istarske namirnice i okusi stapaju s modernim pristupom kulinarstvu. Konoba Fakin tako nudi izvorno istarska, ali dosljedno sezonski obojena jela, pa ćete tu šparoge, tartufe, specijalitete od svinjskog mesa i druge delicije dobiti samo kad im je sezona. Istarske okuse za ovu će nam prigodu kuharska ekipa ponuditi u autorski kreiranim kanapeima.
Kontakt: Marko Fakin, 092 239 9400, https://www.konobafakin.com/

Vinarija Fakin, Motovun
Nazivali su Marka Fakina istarskom vinarskom nadom, nedugo zatim postao je najmlađa istarska vinarska zvijezda, na koje god ocjenjivanje pošalje svoja vina, broj osvojenih medalja premašuje prste na jednoj ruci, a u njegovu podrumu u selu Bataji između Motovuna i Brkača on uporno, strpljivo i kreativno stvara vina koja, kad ih se jednom upozna, uvijek dozivaju da im se vratite. Za ovu prigodu kušat ćemo Fakinovu svježu malvaziju, zatim rose od terana, poluslatki muškat žuti, te dva terana: svježi teran iz 2021., te odležani teran il Primo 2019., a oba su osvojila zlatnu medalju na Decanterovom ocjenjivanju u Londonu.
Kontakt: Marko Fakin, 092 239 9400, https://fakinwines.com/ 

PETAK 29. SRPNJA 2022.

Slatka Istra, Vižinada
Već skoro tri desetljeća u Vižinadi se održava godišnja smotra tradicionalnih istarskih slastica, na kojoj se ocjenjuju i proglašavaju najbolji domaći kolači u osam kategorija: fritule, kroštule, boculaj, povetica, pandešpanja, cukerančići, breskvice i paštini. Istarske domaćice ponosno na zidove svojih kuhinja vješaju šampionske plakete u nekoj od ovih osam kategorija, neke imaju već i prave kolekcije! Sljedeća Slatka Istra u Vižinadi održat će se 14. kolovoza, dakle za nepuna tri tjedna, pa su, najavljujući ovu veliku feštu, volonterke Slatke Istre za kušače u Motovunu pripremile pandešpanju, paštine, cukerančiće i poveticu.
Kontakt: Gordana Bottezar, 098 434 969, https://www.tz-vizinada.hr/manifestacije/slatka-istra/

Vinarija Agapito, Marčenegla
Mladi vinar Paolo Agapito, 22 su mu godine tek, zabljesnuo je na ovogodišnjoj Vinistri kao šampion u kategoriji odležanog terana, no njegov vinograd i podrum u Marčenegli na Buzeštini krije i druga ugodna iznenađenja. Agapito je tako jedini istarski vinar koji trenutačno buteljira stare autohtone istarske sorte duranija i hrvatica, jedan je od rijetkih proizvođača borgonje, a na osobit način pristupa i glavnim istarskim sortama odnosno malvaziji, teranu i muškatu. Sve ćemo to kušato u Motovunu!
Kontakt: Paolo Agapito, 091 548 8286, https://www.facebook.com/paolo.agapito.1

SUBOTA 30. SRPNJA 2022.

Slastičarnica Erman, Žminj
Da bi slatka tradicijska baština Istre bila dostupna i današnjim generacijama, ne brinu samo bake odnosno none, već i naše male lokalne slastičarnice. Jedna od takvih slastičarnica koje čuvaju zavičajnu tradicijsku baštinu je i slastičarnica Erman iz Žminja, iz koje ćemo kušati cukerančiće, breskvice i kroštule, ali i nešto vrlo posebno, tradicijski endemično samo u Žminju: Kristove krune, negdašnju svečarsku slasticu od badema, koja se nakon nekoliko desetljeća zaborava u posljednje vrijeme opet revitalizira, a zasad ju za tržište proizvodi, jedina na svijetu, samo slastičarnica Erman iz Žminja.
Kontakt: Valentino Erman, 098 403 902, https://www.facebook.com/Slasti%C4%8Darna-Erman-110926017284481/

Vinarija Teraboto, Vodnjan
Izabela i Dario Vitasović svoj su prvi vinograd dobili od roditelja kao svadbeni dar, što ih je potaklo da se počnu baviti vinarstvom, i stvore prekrasnu malu butik-vinariju s probranim izborom vinskih etiketa. Uz malvaziju, merlot, teran i polusuhi muškat žuti, vinarija Teraboto jedna je od rijetkih koja proizvodi Vin de rosa, desertno vino od prosušenih bobica muškata žutog, što je stara vodnjanska tradicija, jedna od mnogih kojoj se nakon desetljeća zaborava ponovno pridaje pažnja, a ima i zašto!
Kontakt: Izabela Vitasović, 099 456 6224, https://www.teraboto.com.hr/#/

Kao bonus, u subotu vas častimo i finim slavonskim vinima koja donosi direktor Festivala jednominutnog filma u Požegi Željko Balog!

BOOKALETA
Bookaleta je specijalizirani agro-eno-gastro portal za kulturu stola u Istri koji prati najvrednije darove istarskog podneblja od mjesta, vremena i načina njihova nastanka, do mjesta, vremena i načina njihova trošenja, u sprezi tradicije i suvremenosti. Vodi ga novinar Davor Šišović.

https://bookaleta.com/, https://www.facebook.com/bookaleta, https://www.instagram.com/bookaleta_com/, 098 814 435

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »