Motovunska nagrada 50 godina: Maestro Miljenko Prohaska

86807c330e44025df3d87c1dfb2e8769
Nagrada će biti dodijeljena u četvrtak 28. srpnja na Motovun Film Festivalu.

Miljenko Prohaska rođen je 17. rujna 1925. u Zagrebu. U nižoj glazbenoj školi učio je violinu, u srednjoj – kontrabas, a na Teoretsko-nastavničkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu diplomirao je 1956. godine.

Odonda do danas hrvatsku je glazbu zadužio i kao instrumentalist i kao skladatelj i kao aranažer, kao dirigent, ali i kao utemeljitelj brojnih orkestara, pedagog i angažirani zagovaratelj struke.

Više od 30 godina bio je šef dirigent Plesnog orkestra Radio Zagreba (današnji Big Band HRT), član Zagrebačkog jazz kvarteta i Zagrebačkog jazz kvinteta, suradnik Arta Farmera, Johna Lewisa, Johnnya Griffina, Teda Cursona, jazz orkestara Gerryja Mulligana i Clarska Terryja, seksteta The War Stars i mnogih drugih…

Kao dirigent i instrumentalist gostovao je u gotovo svim europskim zemljama, te u Kanadi i Sjedinjenim Državama. Dirigirao je na pet Eurosong natjecanja (2 puta u Londonu, 2 puta u Dublinu te u Madridu).

Među vrhunce njegove karijere svakako spada dirigiranje vlastitim skladbama na 10. Jazz festivalu u Montereyu (Kalifornija, SAD) 1967. s orkestrom Dona Ellisa, u društvu velikana jazza kao što su – Dizzie Gilespie, John Lewis, Ray Brown, James Moody.

Njegove skladbe 'Intima', 'Koncert br. 2' i 'Concertino za jazz kvartet i gudače', te 'Dilemma' praizvedene su u njujorškom Carnegie Hallu, 1966, a potom u izvođenju Modern Jazz Quarteta, USA Orchestra, Cincinnati Symphony Orchestra i Pariške filharmonije – obišle svijet. Njegova antologijska 'Intima' i danas je najizvođenije djelo domaće jazz glazbe na svjetskoj sceni

Uz sve navedeno, kao i uz pedagoški rad na Muzičkoj i Akademiji dramske umjetnosti, Miljenko Prohaska skladao je i glazbu za radio i TV drame, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, koautor je i prve hrvatske rock opere Gubec-beg, a orkestrirao je i rock operu Grička vještica.

Potpisao je glazbu za petnaest cjelovečernjih filmova (Iluzija, Gravitacija, Lisice, Visoki napon, Veliki transport, Ponedjeljak ili utorak, Prometej s otoka Viševice, Rondo, Povratak i Kiklop), cijeli niz animiranih, te dvije TV serije (Kuda idu divlje svinje i Sumorna jesen).

Nagradom 50 godina Motovun Film Festival odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu – a uz ime maestra Prohaske ona jednostavno izvrsno zvuči.

Nagrada će biti dodijeljena u četvrtak 28. srpnja na Motovun Film Festivalu, a tom će prigodom festivalska publika imati rijetku priliku pogledati jedan od filmova u kojima je maestro Prohaska svojim upečatljivim zvukom trajno pomaknu granice domaće kinematografije – antologijsku 'šagrensku kožu', Vlade Kristla i Ive Vrbanića.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »