Motovunski Maverick Jerzy Skolimowski, Elia Suleiman počasni gost

afedb47bac7afe49389531a4035da793
Opusi koji se opiru jednostavnim dihotomijama...

Nagrada Maverick, namijenjena autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja, dodjeljuje se ove godine Jerzyju Skolimowskom, filmskom redatelju, scenaristu, dramatičaru, glumcu, slikaru i pjesniku. Skolimowski je rođen 1938. godine. Nakon završenog studija etnografije u Varšavi obrazovao se se na znamenitoj školi u Lodzu.

Kao scenarist debitira 1960. u prvijencu Romana Polanskog Nož u vodi, a 1964. režira dugometražni prvijenac Lični opis (Rysopis). Nakon faze anarhičnog mladenačkog osvajanja modernizma i borbe s cenzurom, odlazi na Zapad, najprije u Veliku Britaniju, a potom u SAD te snima filmove koji su bili i ostali čudan hibrid "istoka" i "zapada": nerijetko žanrovski, često čak i "pulp". Početkom devedesetih, Skolimowski se povukao iz filma i posvetio slikarstvu, da bi se 2010. vratio režiranju filmom Četiri noći s Anom, meditativnom studijom o osamljenosti i čežnji.

Skolimowski je osvojio mnoge prestižne filmske nagrade, uključujući Grand prix Festivala u Bergamu (Barrier, 1966.), Zlatnog medvjeda u Berlinu (Polazak, 1967.), nagradu žirija u Cannesu za Rad na crno (Moonlighting, 1982.). Za film Ruke u vis! (Hands Up!), koji je bio 14 godina bunkeriran, osvojio je nagradu novinara na Festivalu u Gdansku 1981. Posebnu nagradu žirijana Venecijanskom festivalu dobio je dva puta – 1985. za Svjetionik (The Lightship) te 2010. godine za film Ubojstva iz nužde (Essential Killing) s Vincentom Gallom u ulozi anonimnog islamističkog bjegunca. Skolimowski se nerijetko pojavljuje u svojim filmovima, a glumačke izazove i dalje rado prihvaća, pa je tako zadnju ulogu ostvario u superherojskom filmu Osvetnici (Avengers) iz 2012.

Poput nomada, Skolimowski snima u Britaniji, Francuskoj, SAD-u i Poljskoj, snima od akcijskih trilera do prestižnih literarnih adaptacija, i slaže još uvijek nedovršeni opus koji se opire jednostavnim dihotomijama Zapad/Istok, Žanr/Art, Sistemsko/Disidentsko. Redatelj iz Lodza uvijek je tražio svoj put, put između, a to je jedna od definicija Mavericka, stoji u objašnjenju nagrade čiji su dosadašnji laureati Ken Russell, Terry Jones, Ulrich Seidl, Terrence Davies, Mohsen Mahmalbaf i Andrej Zvjagincev. Skolimowski će nagradu preuzeti osobno, a na brdu će se moći pogledati dva njegova ostvarenja.

Počasni gost 18. Motovun Film Festivala je palestinski redatelj s pariškom adresom Elia Suleiman. Suleimanovi filmovi nagrađivani su na najznačajnijim svjetskim festivalima, od Cannesa do Venecije, a najpoznatiji je Divine Intervention iz 2002., crnohumorna nadrealna komedija o Palestincu iz Nazareta koji, da bi posjetio svoju djevojku iz Ramallaha na Zapadnoj obali, mora proći nekoliko kontrolnih točaka. Suleimanova ostvarenja na duhovit način prikazuju svakodnevni život u Palestini, progovarajući o apsurdnostima sukoba Izraela i Palestine. Njegov rad uspoređuju s filmovima Jacquesa Tatija i Bustera Keatona, a među značajnim utjecajima spominje se i teoretičar postkolonijalizma Edward Said, s kojim je surađivao dok je živio u New Yorku.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »