Motovunski program za mlade Timpetill od ovog ljeta u Delnicama!

Timpetill_Web_1920x1080px

Program za mlade održat će se od 13. do 16. lipnja po prvi put u Gorskom kotaru (Delnice) • U programu sedam dugometražnih i niz kratkometražnih filmova za sve uzraste

Nakon 25 nezaboravnih godina postojanja motovunski festival krenuo je u svježe avanture i izazove, a što je uzbudljivije od otkrivanja novih prostora! Festival raste i sazrijeva, a s njime i festivalski program filmova za djecu i mlade, od ove godine Timpetill. Vjerni svom pustolovnom izviđačkom duhu, Timpetill i njegova mlada publika prvi će utabati put do filmskog platna među čarobnim šumovitim brdima Gorskog kotara i dovesti festival na područje gdje ga još nije bilo.

No na vrtuljku novih dogodovština jedna stvar ostaje ista. I ove godine festival svojoj najmlađoj publici otvara riznicu europskih priča i kulture te donosi pregršt dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja iz svih dijelova Europe. Program je osmišljen s idejom da među djecom razvije interes za europske priče i proširi njihove filmske vidike i iskustva. U projekt su uključene sve područne škole, a dio je šireg europskog projekta Young4Film, namijenjenog razvoju europske filmske publike kroz edukaciju mladih.

Baš kao i njegova književna inspiracija, Timpetill je grad bez odraslih. U njemu vladaju i stvaraju djeca i mladi, a kreativnost i snaga mladenačkog duha prožima sve, od izbora filmova do pobjednika programa. Naime program su u sklopu projekta Young4Film kreirale filmske studentice s Akademije dramske umjetnosti i Sveučilišta Vern, a o najboljem filmu iz programa odlučivat će mladi žiri.

Projekt Young4Film održava se uz potporu potprograma MEDIA Kreativne Europe i Hrvatskog audiovizualnog centra, u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom Kino Otok (Slovenija), Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs (Srbija), Međunarodnim festivalom kratkometražnog filma u Vilniusu (Latvija), festivalom Piccolo Grande Cinema (Italija) i programom A Bao A Qu (Španjolska). Za selekciju programa filmova za djecu zaslužne su Dora Čaldarović, Lucija Dušman, Emma Grgurić, Nina Karaman, Kristina Košutić, Karla Perica i Leona Wright, pod stručnim vodstvom motovunske producentice i selektorice Inje Korać te predselektorice Valentine Lisak.

Timpetill pršti najnovijim naslovima sa svjetskih festivala, a među sedam dugometražnih filmova našlo se nešto za svaki uzrast i ukus – šarolikosti priča i likova neće moći odoljeti niti odrasla publika. Još svjež s Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu na platno naše začarane šume dolazi Kiddo, nizozemski film ceste redateljice Zare Dwinger o 11-godišnjoj djevojčici iz dječjeg doma koju majka Karina odvodi na uzbudljivo, i ne posve dopušteno, putovanje tijekom kojeg će se majka i kći povezati, sazrijeti i napokon razumijeti.

Kiddo, r. Zara Dwinger

Iz Španjolske će pak na novo brdo filmova dodriblati razigrane časne sestre i nestašni štićenici sirotišta za dječake, koje možete gledati u filmu Full of Grace Roberta Buesa. Kada u želji za zaradom biskup odluči dom za nezbrinutu djecu pretvoriti u privatnu školu, naoko mirne redovnice i njihovi neposlušni dječaci osnivaju nogometnu momčad u nadi da će svojom popularnošću osvojiti srca društva i zadržati svoj idilični dom i jedino utočište.

Full of Grace, r. Roberto Bueso

Ne ostaju zanemareni ni oni najmlađi, za njih su selektorice pripremile čak dva cjelovečernja animirana filma i paket kratkih animiranih slastica koje će ih uvesti u ponajbolje od hrvatske animacije za djecu.

Hrvatska se već dugo diči zavidnim brojem filmskih festivala, no i dalje nedostaju edukacijski programi za one koji kreiraju filmske programe. Radionicom za mlade filmske programere Motovun Film Festival napravio je prvi korak u tom smjeru, a njegove rezultate možete vidjeti 13. – 16. lipnja u Delnicama!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »