Nagrada 50 godina Mirku Kovaču

a1e5f2bc92a390176dff4934e22ff76e
Ove godine, po prvi put, Motovun Film Festival ovu nagradu dodjeljuje scenaristu

Nagrada 50 godina dodjeljuje se ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, a ove godine, po prvi put, Motovun Film Festival dojdjeljuje je scenaristu, poznatom književniku Mirku Kovaču.

Mirko Kovač, rođen u Crnoj Gori jedan je od ključnih scenarista jugoslavenske kinematografije. Kovač Akedemiju za kazalište, filim i televiziju upisuje u Beogradu, no spletom okolnosti krajem osamdesetih godina emigrira u Hrvatsku gdje postaje važan dio hrvatske književnosti. Zbog svog nagrađivanog romana Gubilište napušta svoje školovanje na akademiji, a često biva optužen za mračnu sliku svijeta. Životopis Malvine Trifković, Vrata od utrobe, Kistalne rešetke, njegova su najpoznatija književna ostvarenja, a napisao je i scenarije za filmove Mali vojnici, Lisice, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Tetoviranje, kao i mnoge televizijske i radio drame. Njegov film Lisice smatra se jednim od najboljih hrvatskih filmova svih vremena. Mirko Kovač od 1991. godine živi u Rovinju, gdje još uvijek aktivno radi i doprinosi hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Kao zagrijavanje za ovogodišnje šesnaesto izdanje festivala Klasik Tv i Motovun Film Festival predsavljaju ciklus filmova književnika i scenarista Mirka Kovača. Filmove kojima Kovač potpisuje scenarije gledatelji Klasik Tv-a imat će prilike vidjeti od 23. – 26. srpnja u točno u ponoć. Emitirat će se četiri najznačajnija filmska ostvarenja ovog poznatog književnika: Mali vojnici, Lisice, Usijanje i Večernja zvona, a na festivalu u Motovunu u njegovu čast prikazivati će se film Mali vojnici.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »