Nagrada 50 godina uručena Nenadu Puhovskom

683b1fb70c56da94b2b70b37a9721f37
Nenad Puhovski je proživio i preživio pedeset godina u svijetu filma.

Treći danMotovun Film Festivalaveć je tradicionalno posvećen ljudima koji su proživjeli i preživjeli pedeset godina u svijetu filma. Nakon prošlogodišnjeg dobitnika redatelja Rajka Grlića,Nagrada 50 godinauručena je ocu hrvatskog dokumentarnog filma, velikom redatelju, producentu i mentoruNenadu Puhovskom.

Bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi Lora – svjedočanstvaiPaviljon 22pomicali su granice jer su progovorili o otvorenim ranama društva zbog čega su nerijetko izazivali ozbiljnu buru u javnosti. Svoju ljubav prema žanru koji „spaja dvije velike strasti – film i društveni angažman“, Puhovski je pretočio u najvažniji regionalni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čiji je osnivač i direktor.

Nagradu koja se dodjeljuje "onima koji su izdržali 50 godina u hrvatskoj kinematografiji" Nenadu Puhovskom uručili su njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa, Rajko Grlić i Mike Downey.

Četvrtak se u Motovunu nastavio u uobičajeno dinamičnom okruženju, što filmskom što govorno-performativnom.Srećko Horvatodržao je predavanje za koje se u Vrtu tražilo mjesto više, a njegov "Vodič za raspad Europe za početnike“ donio je presjek krucijalnih tema protekle godine koju je usporedio sa predratnom 1913., ustvrdivši da je kao i tada, rat danas iza ugla.

Četvrtak je donio i iznimno zanimljiv filmski program. Poznati slovenski redateljDamjan Kozolepredstavio je svoj novi film "Noćni život", opet smo se bavili ekstremizmima kroz kontroverzni ruski film "(M)učenik", a hrvatsku premijeru imao je i jedan od najgledanijih južnoameričkih filmova posljednjih godina – napeti argentinski triler "Klan".

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »