Nagrada Maverick dodijeljena heroju filmskog undergrounda

5c8abfdec1aa6ad690c07647cb114f15
Motovunski Maverick pripao je velikanu nezavisne kinematografije Želimiru Žilniku

Motovunski Maverick pripao je velikanu nezavisne kinematografije Želimiru Žilniku, a nakon dodijele nagrade Mirjana Karanović i Ksenija Marinković najavile su film Dobra žena. Danas je u Motovunu održana i testna projekcija još nedovršenog filmaGazda: tranzicija,privatizacija,korporacijeDarija Juričana koji, naravno, ne govori o Ivici Todoriću.

Nakon Kena Russela, Terryja Jonesa, Ulricha Seidla i drugih svjetskih velikana filmske umjetnosti, nagradu Maverick Motovun Film Festivala za posebno nekonvencionalan pristup filmu po prvi je put dobio jedan autor iz regije: kultni srpski redatelj Želimir Žilnik.

U ime festivala, nagradu autoru dodijelio je veliki slovenski redatelj Karpo Godina, koji je kao snimatelj radio na prvom Žilnikovim filmu Rani radovikoji je odmah nakon premijere osvojio Zlatnog medvjeda i nagradu za najbolji omladinski film na Berlinalu.

"Osim što mi je velika čast primiti nagradu koju su prije mene dobili toliko važni redatelji, posebno mi je drago što ju primam u Istri, jer tu smo Karpo i ja snimili još jedan film, koji je ocijenjen previše subverzivnim i zabranjen prije premijere. Prošle godine slučajno su pronađeni negative tog starog filma, pa mogu najaviti da bi na jednom od idućih Motovuna on napokon mogao biti prikazan", rekao je Žilnik, ističući kako je njegov rad uvijek bio na rubu undergroundau vrlo skromnim produkcijskim uvjetima, ali da je liberalizacija tehnologije snimanja napokon omogućila da i niskobudžetni filmovi izgledaju svjetski.

"To govorim prije svega zbog mladih kolega koji ovdje možda sjede. Snimajte i snimajte puno, pa kvantiteta možda rodi i kvalitetu",našalio se Žilnik.

Nakon svečane dodjele nagrade, na pozornicu su stale Mirjana Karanović i Ksenija Marinković, najavljujući iznimno uspješan redateljski debi srpske glumice, film Dobra ženakoji je nominiran za veliku nagradu žirija na Sundanceu, osvojio Zlatnu arenu u kategoriji manjinskih koprodukcija na nacionalnom festivalu u Puli, te dvije nagrade FEST-a.

"Godinama sam slušala o Motovunu i pomalo zavidjela kolegama koji su tu dolazili. Sada sam i sama po prvi put na festivalu, i to sa svojim prvim filmom. Uz prepotentno zadovoljstvo što on ostvaruje značajne uspjehe, osjećam i određenu nevjericu. Svaki put kad mi ljudi čestitaju, ja se pitam da li se možda ipak šale",povjerila se Mirjana Karanović motovunskoj publici, zaradivši buran pljesak.

Na četvrtom danu festival, između ostaloga, pretpremijerno je prikazan film Gazda: tranzicija, privatizacija, korporacijeDarija Juričana, koji je već sloganom “ovo nije film o Ivici Todoriću” izazvao veliku pažnju publike i medija. Kasno uvečer premijerno je prikazana restaurirana verzija legendarne Fellinijeve komedije Amarcord, obaranjem šaka proglašena je najčvršća hrvatska desnica, a na glazbenom vrhuncu dana nastupio je sjajni talijanski psihodelični folk sastav Kalascima.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »