NAJBOLJI FILMOVI MOTOVUNA U LAUBI

mot zg

Od 29. kolovoza do 8. rujna program obilježen velikim brojem uvrnutih komedija donosi i osvajače motovunskih nagrada te čak dvije premijere domaćih filmova

Nakon zaista prekrasnog festivala i uspješne turneje jadranskom obalom, magija Brda filmova seli se u zagrebačku Laubu, gdje u četvrtak, 29. kolovoza počinje Motovun u Zagrebu.

Tradicionalni program najboljih motovunskih filmova ove je godine prepun komedija iz različitih kraljeva svijeta. Program će tako otvoriti romantična komedija Juliusz, poljski kinohit koji je osvojio i srca festivalske publike. Tu su i kanadski hit Djevojka mog brata nagrađen u Cannesu, o ženi čiji se brat zaljubljuje u njenu ginekologinju, kao i najuvrnutiji film ove godine, Jelenja koža o čovjeku kojem njegova skupa kožna jakna naređuje da čini sve bizarnije zločine.

Iz SAD-a u Laubu dolaze dvije komedije: politički nekorektni Kombi Sloboda o urnebesnim nevoljama vozača kombija za osobe s posebnim potrebama, te Podržite djevojke u režiji počasnog gosta ovogodišnjeg festivala Andrewa Bujalskog o dogodovštinama u jednom baru s golišavim konobaricama.

Zagrebačkoj publici predstavit će se i dobitnici Propelera Motovuna. U dugometražnoj kategoriji u Laubi igra islandska gorko-slatka drama Bijeli bijeli dan o čangrizavom policajcu koji pokušava razriješiti slučaj smrti svoje žene. Nagrađeni kratkometražni filmovi Tetovaža, Rekonstrukcija i Aziza, koji svaki na svoj način progovaraju o problemima današnjice, igrat će prije dugometražnih filmova.

Socijalnim temama bave se šokantni Kler o sprezi Crkve i korumpiranog državnog aparata koji su u Poljskoj pokušali zabraniti, a postao je jedan od najgledanijih filmova u povijesti te zemlje, te slovački Nek bude svjetlost o gastarbajteru koji otkriva da mu se sin pridružio paravojnoj skupini odgovornoj za smrt školskog kolege.

Među domaćim filmovima važno je istaknuti zagrebačku premijeru kratkometražnog Janjeta Nine Violić, te besplatnu projekciju generacijskog filma Zagrebački ekvinocij Svebora Mihaela Jelića koji se bavi noćnim životom našeg glavnog grada.

Program će zatvoriti Vox Lux, žestoka glazbena drama o naličju industrije zabave koju su zajedno producirali i u njoj nastupaju Natalie Portman, Jude Law i glazbenica Sia.

Kako bi što vjernije u Zagreb preselili duh motovunskog festivala, čija je važna komponenta i zdrava doza hedonizma, prije filmova će se u Laubi održavati vinske uvertire na kojima će domaćini biti Morana Zibar i ekipa festivala.

Ulaznice su dostupne na https://mfftickets.kupiulaznicu.hr i u Laubi sat vremena prije projekcije. Studenti imaju pravo na popust od 50 posto, dok ostalima preporučamo kupovinu paketa PET PO IZBORU, u kojem su ulaznice značajno jeftinije.


RASPORED:

– 29.8. četvrtak
JULIUSZ (Aleksander Pietrzak, Poljska 97’) + pobjednik kratkih filmova TETOVAŽA (Farhad Delaram, Iran, 15′)

Romantična komedija koja je obarala rekorde na kino blagajnama, a u Motovunu je igrala u sklopu programa Mladi Poljaci. Glavni protagonist je uredni učitelj umjetnosti čiji je glavni problem u životu njegov otac – vječni partijaner i slikar.

– 30.8. petak
KOMBI SLOBODA (Kiril Mihanovski, SAD, 110′)

Politički nekorektna crna komedija inspirirana redateljevim prvim poslom u Americi, onim vozača saniteta za ljude s posebnim potrebama. Ovo je jedan od onih filmova u kojima glavnom junaku baš sve polazi krivo, a vi samo navijate da izdrži do kraja svoje bizarne avanture.

– 31.8. subota
KLER (Wojciech Smarzowski, Poljska, 135′)

Jedan od najvećih poljskih kinohitova svih vremena u toj je zemlji pogledalo čak pet milijuna ljudi. Kontroverzni film Wojciecha Smarzowskog, koji eksplicitno progovara o licemjerju i korupciji u Katoličkoj crkvi. Radnja Klera fokusirana je na trojicu svećenika koji se nađu u vrtlogu pedofilije, neželjene trudnoće i korupcije.

– 1.9. nedjelja
PODRŽIMO DJEVOJKE (Andrew Bjalski, SAD, 90′)

Najnovija komedija kralja mumblecorea i počasnog gosta ovogodišnjeg MFF-a Andrewa Bujalskog! Lisa je šefica u baru čija je politika zapošljavanje oskudno odjevenih konobarica. Unatoč njenoj predanosti poslu, njezin nekompetentni, rasistički nastrojen šef stalno traži razlog da je otpusti. A ne pomaže ni provalnik zaglavljen u ventilacijskom otvoru restorana…

– 3.9. utorak
ZAGREBAČKI EKVINOCIJ (Svebor Mihael Jelić, HR, 94′) – ULAZ SLOBODAN!

Generacijski film o noćnom životu Zagreba u čijem su stvaranju sudjelovali i brojni volonteri i prijatelji Motovun film festivala jedno je od najvećih iznenađenja sezone. Svjež, šarmantan i pametan – ovo je film koji nam predstavlja hrvatsku filmsku budućnost!

– 4.9. srijeda
JELENJA KOŽA (Quetin Dupleux, Francuska, 75′) + kandidat za EFA-u REKONSTRUKCIJA (Jiri Havliček, Ondrej Novak, Češka, 15′)

Georges nakon razvoda podiže svu ušteđevinu i kupuje prastaru dizajnersku jaknu od jelenje kože. Majušna kaubojska jakna s resama postaje predmetom njegove uvrnute opsesije, do te mjere da počinje voditi razgovore s njom, koji se intenziviraju kad mu obožavani odjevni komad krene naređivati da počini sve bizarnije zločine.

– 5.9. četvrtak
Pobjednik Motovun FF-a – BIJELI, BIJELI DAN (Hlynur Pálmason, Island, 109′)

Šef policije u zabačenom islandskom gradiću počinje sumnjati da je jedan mještanin bio u vezi s njegovom pokojnom suprugom koja je poginula u tragičnoj nesreći prije dvije godine. Njegova opsjednutost potragom za istinom postaje sve veća, sve dok ne počne ugrožavati i njega i njegove bližnje. “Bijeli, bijeli dan” nadahnut je islandskom izrekom: Kad je sve bijelo i više nema razlike između zemlje i neba, mrtvi mogu razgovarati sa živima. Nagradu za ovaj film u Motovunu je preuzeo slavni glumac Ingvar Sigurðsson (O konjima i ljudima, Vrapci).

– 6.9. petak
NEK BUDE SVJETLOST (Marko Škop, Slovačka, 93′) & GOST: Marko Škop + AZIZA (Soudade Kaadan, Libanon, Sirija, 13′)

Milan (40) radi kao građevinski radnik u Njemačkoj kako bi osigurao primanja svojoj obitelji u Slovačkoj. Tijekom božićnog posjeta domu otkriva da njegov najstariji sin Adam postao član paravojne skupine i umiješan u maltretiranje i smrt svog školskog kolege. Gastarbajterska priča novog doba u kojoj se itekako oslikavaju i sudbine naših prostora.

– 7.9. subota
DJEVOJKA MOGA BRATA (Monia Chokri, Kanada, 117′) + JANJE (Nina Violić, Hrvatska, 15′) & GOŠĆA: Nina Violić

U fokusu ove urnebesne dramedije 35-godišnja je Sophia koja nakon što se ne uspije zaposliti na fakultetu, “privremeno” seli svojem starijem bratu Karimu. Njihova će neraskidiva veza biti stavljena na kušnju kad se, prvi put u životu, Karim zaljubi do ušiju. I to baš u njenu ginekologinju!

– 8.9. nedjelja
VOX LUX (Brady Corbet, SAD, 113′)

Teroristički je napad na Braču, u pozadini svira Tajči i Hajde da ludujemo, dok napadači nose maske kakve Natalie Portman ima u video spotu. Zvuči bizarno, ali to je scena iz filma Vox Lux, senzacije posljednjeg venecijanskog festivala te jednog od filmova o kojima se najviše pričalo prošle zime. Natalie Portman briljira u ulozi pop dive Celeste koja je sa sestrom kao tinejdžerica preživjela tragičnu pucnjavu u provincijskoj školi.


Više informacija na:
www.facebook.com/events/704633143296176

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »