NAJBOLJI NEZAVISNI FILMOVI OVOG LJETA U MOTOVUNU OD 26. DO 30. SRPNJA

228209941_4963720053654392_411149557952523055_n

U već poznatom petodnevnom formatu mnoštvo je filmova, glazbe i umjetničkih događanja • Počasna nagrada Maverick Goranu Markoviću

Zahtjevna vremena nikad nisu bila prepreka da Motovun Film Festival razvije svoja platna na omiljenom Brdu filmova te donese vedriji pogled na svijet uz ukazivanje na svakodnevne nepravde u društvu. Učinit će to ovog ljeta od 26. do 30. srpnja u svom uobičajenom petodnevnom formatu punom filmova, glazbe i opuštene atmosfere.

„Teško je napraviti bezbrižni festival u zabrinutom vremenu – ili nam je možda baš to najpotrebnije? Naši se programeri trude na našim platnima prikazati bolji svijet – filmove s emocijom, radošću, humorom. No isto tako, prvi puta ikada prikazat ćemo film redatelja koji se u trenutku festivala bori na ratištu – svih ovih godina to nikada nismo imali, a tako bolno odražava trenutak u kojem živimo“, kazao je direktor festivala Igor Mirković.

Spomenuti film u programu režirao je Oleg Sencov, redatelj koji je proveo pet godina u ruskim zatvorima nakon aneksije Krima, a sada je na ratištu u redovima ukrajinske vojske. Njegov krimić Rihno ne govori o ratu, ali redateljeva sudbina živo svjedoči o vremenu i okruženju u kojem će se održati ovogodišnji festival.

Pored ovog, selektori Milena Zajović, Inja Korać i Jurica Pavičić donose osamnaest najboljih nezavisnih filmova sa svih strana svijeta. Potpuni program bit će objavljen 30. lipnja, a selektori već sada najavljuju da Motovun već dugo nije vidio reprezentaciju filmova s tolikim brojem nagrada.

Posebna pozornost bit će u ovom izdanju na švedskoj kinematografiji, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg festivala. To je kruna višegodišnjih veza Motovuna i skandinavske kinematografije – prošle godine film Užitak debitantice Ninje Thyberg nagrađen je Propelerom Motovuna, prije četiri godine proslavljeni redatelj Ruben Östlund bio je dobitnik počasne nagrade Maverick, a ove godine festival će predstaviti odabir deset švedskih filmova od doba nijemog filma do danas, u kojem će biti mjesta i za Bergmana, Anderssona, Moodysoona i druga imena koja su proslavila veliku kinematografiju.

Nagradom Maverick Motovun Film Festival odaje posebno priznanje filmašima koji su beskompromisno slijedili vlastitu viziju, ove je godine laureat i počasni gost festivala beogradski redatelj Goranu Markoviću. Autor Specijalnog vaspitanja, Nacionalne klase i Variole Vere, Deja Vu, Tito i ja snimio je pregršt filmova koji su mu osigurali status hitmejkera i ljubimca publike, da bi u novije vrijeme zbog svojih čvrstih etičkih stavova praktički postao persona non grata te predmet nezapamćenih medijskih napada.

Uobičajeno je veliko zanimanje za motovunski kratkometražni program. Za ovogodišnji festival prijavljeno je 728 kratkih filmova iz 69 zemalja od kojih će selektorica Inja Korać odabrati njih 25 koji ulaze u natjecateljski program. Motovunski kratkometražni pobjednik i ove godine ulazi u konkurenciju za Europsku filmsku nagradu, a najboljem domaćem filmu bit će dodijeljena nagrada CORTO MONTONESE.

Festival će i ove godine imati svoje zagrijavanje u susjedstvu, i to prvi put u Bujama gdje će biti prikazan atraktivan program za djecu i mlade. Osim toga, motovunski filmski program krenut će na turneju, kako bi što veći broj gradova Istre i Hrvatske mogao vidjeti ostvarenja iz festivalske ponude, a sve će kulminirati programom Motovun u Zagrebu koji će se ponovo održati u Laubi.

Sve u svemu, brdo je razloga za zadovoljstvo filmofila i hedonista, kako u samom Motovunu, tako i diljem Hrvatske.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »