Netočno u podne: Još nema dovoljno koprodukcija u regiji

Samir Ceric Kovacevic-5153
Sudionici prvog ovogodišnjeg razgovora Netočno u podne složili su se kako vole surađivati s filmašima iz regije, no koprodukcija još uvijek nema dovoljno.

Tema razgovora „Postoji li regija?“ pokrenula je raspravu među gostima pod vodstvom Jurice Pavičića, selektora Glavnog programa. Urša Menart, redateljica filma Nikad više luzerica i producentica filma Nataša Bučar iz Slovenije, makedonska glumica Labina Mitevska te srpski glumac Uliks Fehmiu raspravljali su o prednostima regionalnih koprodukcija, ali i o problemima zbog kojih se ponekad suradnje ne ostvare. Pavičić je naglasio kako postoji velik broj koprodukcija, naročito suradnja Hrvatske i Srbije. Najčešći je problem ipak financiranje. „Trebao bi postojati servis poput HBO-a koji bi omogućio koprodukcije zemalja iz regija, ali koji ne bi trebao biti vezan za određenu zemlju naše regije“, rekao je Uliks Fehmiu.

Makedonska glumica i producentica filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija Labina Mitevska izjavila je da su “koprodukcije fantastične za
kreativan impuls”. Zajedničko stvaranje nije strano ni Urši Menart koja smatra da je i mlađa generacija redatelja dosta usmjerena na suradnju s drugim susjednim zemljama. Sudionici razgovora složili su se kako bi televizijska koprodukcija mogla biti na višem nivou, s ambicioznijim koprodukcijama u televizijskim serijama koje su sve popularnije među današnjim gledateljima.

Zanimljivo je kako u Sloveniji, prema riječima Urše Menart sve više i više jača art kino distribucija dok je multiplex distribucija u odnosu na nju slabija. To pokazuje da postoji veliki interes za art filmovima i serijama što otvara mogućnosti za više projekcija, možda čak i u manjim gradovima.

Spomenut je i aktualan problem odbijenih filmova od strane javnih televizija poput prošlogodišnjeg filma Srbenka. Pavičić se nada kako će se filmovi poput glazbe uspjeti probiti na regionalno tržište. Glazba uspješno prijeđe granicu svoje zemlje, no filmovi se najčešće ne distribuiraju u kina susjednih zemalja.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »