O Motovunu

Zacijelo najljepši srednjovjekovni grad u Istri.

Ovdje se 1999. rodio naš festival, zbog dominantnog položaja nad prelijepom dolinom rijeke Mirne, zovemo ga brdom filmova. 

Grad je smješten u utvrdi na 270 metara nadmorske visine, na brijegu koji dominira prelijepom dolinom rijeke Mirne. Zacijelo najljepši srednjovjekovni grad u Istri. U okolici grada drevna je motovunska šuma bogata tartufima, gljivama plemenita okusa, a na obroncima uzgaja se grožđe za čuvene istarske vinske sorte.

U prošlosti, premda su se vladari i države često mijenjali, uvijek je bio administrativno središte. Uz bogatu povijest, Motovun je pun predaja i vjerovanja: najpoznatije kaže da Motovun leži na izvoru energija, mjestu gdje se križaju “zmajske brazde”, pa su zbog te blagodati ovdje svi uvijek dobre volje. Također, nadahnut legendama o istarskim divovima koji su živjeli u dolini Mirne, Vladimir Nazor napisao je čuveno djelo o dobrom gorostasnom kmetu Velom Joži, koji je živio u motovunskoj šumi.

Legende, mirisi, okusi i prošlost – sve se to sljubilo u jedinstvenu atmosferu, kojom je od samih početaka odisao i Motovun Film Festival.

U mnoštvu festivala diljem svijeta, koji se svakog dana otvaraju i zatvaraju, rađaju i umiru, nije lako izboriti se za osebujnost; zahvaljujući svome mjestu održavanja, Cinehill Motovun je, ako ništa drugo, festival s najljepšim pogledom na svijetu.