O Motovunu

Zacijelo najljepši srednjovjekovni grad u Istri.

Grad je smješten u utvrdi na 270 metara nadmorske visine, na brijegu koji dominira prelijepom dolinom rijeke Mirne. Zacijelo najljepši srednjovjekovni grad u Istri. U okolici grada drevna je motovunska šuma bogata tartufima, gljivama plemenita okusa, a na obroncima uzgaja se grožđe za čuvene istarske vinske sorte.

U prošlosti, premda su se vladari i države često mijenjali, uvijek je bio administrativno središte. Uz bogatu povijest, Motovun je pun predanja i vjerovanja: najpoznatije kaže da Motovun leži na izvoru energija, mjestu gdje se križaju “zmajske brazde”, pa su zbog te blagodati ovdje svi uvijek dobre volje. Također, nadahnut legendama o istarskim divovima koji su živjeli u Dolini mirne, Vladimir Nazor napisao je čuveno djelo o dobrom gorostasnom kmetu Velom Joži, koji je živio u motovunskoj šumi.

Legende, mirisi, okusi i prošlost – sve se to sljubilo u specifičnu atmosferu, kojom odiše i Motovun Film Festival.

U mnoštvu tisuća festivala svijeta, koji se svakog dana otvaraju i zatvaraju, rađaju i umiru, nije lako izboriti se za specifičnost: zahvaljujući svom mjestu održavanja, Motovun Film Festival je, ako ništa drugo, festival s najljepšim pogledom na svijetu.