Oslobođen Oleg Sentsov!

oleg

Rusija i Ukrajina danas su obavile dugoočekivanu razmjenu zatvorenika među kojima je i ukrajinski redatelj i aktivist Oleg Sentsov, za čije se oslobođenje Motovun Film Festival zalagao od prvoga dana.

Sentsov je 2014. godine osuđen na 20 godina strogog zatvora zbog optužbi za terorizam, no strukovne organizacije poput Europske filmske akademije i zaštitnici ljudskih prava kao što je Human Rights Watch odmah su prepoznali da se zapravo radi o političkom zatočeništvu i pokrenule opsežnu pravnu i lobističku akciju za spašavanje Olega Sentsova.

Motovun je bio prvi festival na svijetu koji je upozorio javnost na zatočeništvo Olega Sentsova, za kojeg smo ovih predugih pet godina čuvali praznu stolicu na svim našim projekcijama. Među umjetnicima koji su s Motovuna apelirali na međunarodnu zajednicu da zaštiti, a na Putina da oslobodi Sentsova, bili su predvodnica sastava Pussy Riot Maša Alyokhina koja je i sama robijala u Putinovom gulagu, zatim britansku producent Mike Downey, europska filmska legenda Agnieszka Holland i mnogi drugi. Oleg, dobrodošao kući!

Ostavi komentar

Slične vijesti

Izabrani Motovunski Kratki 2020.

Među čak 674 prijava odabrano je 25 domaćih, regionalnih i svjetskih dragulja • I pobjednik ovogodišnjeg izdanja od 30. srpnja do 1. kolovoza ulazi u konkurenciju za nagradu EFA

Više »

Prijavi se na 5. KAMPUS MOTOVUN!

I ove godine pripremili smo Kampus Motovun – radionicu za filmske profesionalce, poluprofesionalce, studente i sve one koji o filmu žele znati više!

Više »
X