Otvaranje 15. Motovun Film Festivala

c192f868cd0d6ea35c7c02d14f61889f
Svečano otvaranje počinje prvim filmom ikada snimljenim na filmskom vrpci - Put na Mjesec Georgesa Meliesa

Filmski vizionar Georges Melies 1902. godine snimio je film Put na Mjesec koji je bio prvi film u povijesti ikada snimljen na filmskoj vrpci. Nakon 110 godina filmska vrpca odlazi u povijest i ovo je zadnji festival u Motovunu na kojem se filmovi prikazuju s filmske vrpce. U čast filmske vrpce festival se večeras na trgu otvara projekcijom Meliesovog filma koji će biti prikazan s nedavno pronađene i restaurirane unikatne kopije legendarnog Puta na Mjesec. MMF time odaje počast celuloidu s kojeg desetljećima gledamo filmove, a od kraja ove godine filmovi će se gledati isključivo s digitalnih medija.

Nakon Puta na Mjesec kreće projekcija filma Sestra, švicarske redateljice Ursule Meier. U ovom hvaljenom filmu pratimo 12-godišnjeg Simona koji živi u industrijskoj dolinis nezaposlenom sestrom Louise. Svaki dan, on se penje gore kradući opremu bogatih turista koju preprodaje djeci u podnožju. Kad se udruži s britanskim sezonskim radnikom čudnog ponašanja, Simon izgubi granice, što utječe na njegov odnos sa sestrom. Ursula Meier je za ovaj film u Berlinu dobila Srebrnog medvjeda.

U 21.15 u Iskon Kinu Barbacan prikazuje se film Kašnjenje, koji je kao i Sestra također u glavnoj konkurenciji. Program na Barbacanu nastavlja se u 23.15 s još jednim filmom u konkurenciji, Alois Nebel, a na Trgu u 23.30 održat će se projekcija filma Tajni adut. Zadnji film u večerašnjem programu je Posljednja bitka Luca Bessona, koji se prikazuje u sklopu programa Apokalipsa 2012.

To naravno nije sve, jer u 1.30 kreće velika fešta uz nastup popularnog benda Sane, koji su vrhunska poslastica za svakog iskrenog ljubitelja glazbe. Sane nastupaju u Bambus baru, dok će na Trgu biti veselica za sve one koji vole da im se ispunjavaju želje. "Želje i pozdravi" je program u kojem će DJ-evi ispunjavati sve glazbene želje, odnosno – nema te želje koju DJ-evi večeras neće ispuniti.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »