Ovo su svi pobjednici Cinehill Motovuna!

Falcon Lake, r. Charlotte Le Bon

U subotu 29. srpnja završilo je jedinstveno izdanje Cinehill Motovuna, koje se ove godine odvijalo na dvije lokacije, u prekrasnom srednjovjekovnom Motovunu i zelenom srcu Hrvatske, šumovitom Gorskom kotaru. Cinehill Motovun razgranao se u nove prostore, no njegova četvrtstoljetna jezgra ostala je ista – strast prema filmu i otvaranju novih filmskih vidika.

Proslavom filmske umjetnosti pozdravili smo se sa starim i novim domom, a kruna te proslave dodjele su tradicionalnih festivalskih nagrada. Ovdje predstavljamo sve pobjednike jubilarnog Cinehill Motovuna.

Tijekom finalne večeri u Motovunu dodijeljene su nagrade za prestižnu festivalsku konkurenciju kratkometražnih filmova u programu Cinehill kratki, a nagrade su dodijelili članovi žirija beogradska redateljica Gorana Jovanović, umjetnički direktor FMFS-a Alen Munitić i pariški filmski kritičar Léo Seosanto.  Žiri je najboljim ostvarenjem proglasio film Tremor njemačkog redatelja Rudolfa Fitzgeralda Leonarda. “Kao portret čovjeka s invaliditetom, Tremor utjelovljuje ideju kinematografije koju žiri želi braniti i njegovati: beskompromisan, bez straha da uznemiri publiku i prekrasan u svojoj sirovosti. Poput njegova glavnog protagonista, to je film koji ne želi biti definiran očekivanjima ili samosažaljenjem”, obrazloženje je žirija. Kandidatom festivala za Europsku filmsku nagradu proglašen je turski film Nečuveno redatelja Ramazana Kılıça „zbog jednostavnog i autentičnog prikaza o suprotstavljanju cenzuri na dječje revolucionaran način“. Posebno priznanje žirija dobio je pak francusko-kolumbijski film All-Inclusive redatelja Duvána Duquea Vargasa.

Dodjela priznanja nastavila se u Gorskom kotaru, uručenjem Nagrade žirija kritičara FIPRESCI bugarskom filmu Blagina pouka Stephana Komandareva. Članovi žirija, Léo Ortuno, Thierry Verhoeven i Veronika K. Zajdela nagradu su uručili producentici filma Katyi Trichkovoj uz obrazloženje: „Film priča dirljivu priču koja intrigira od početka do kraja, s nekim dobro izvedenim iznenađenjima. Umjesto očekivane priče o beskrajnoj bijedi, imamo snažnu ženu koja pokušava preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom, ali u procesu gubi više nego što bi itko trebao ikada biti spreman žrtvovati – svoju ljudskost.“

Legenda hrvatske filmske scene Zdenko Jelčić dobitnik je Nagrade 50 godina. Nagrada se dodjeljuje od samih začetaka Motovun Film Festivala, a slavi domaće filmaše koji su pola stoljeća svoje karijere posvetili stvaranju filmske čarolije i ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj kinematografiji. Nagrada se dodjeljuje u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja.

U veliku završnicu ušli smo svečanom dodjelom glavne nagrade festivala, Propelera Cinehill. Najboljim filmom proglašen je Jezero Falcon redateljice Charlotte Le Bon. „Riječ je o vrlo posebnom filmu koji gledatelja vraća u autentično iskustvo prve ljubavi, njezine čarobne zavodljivosti ali i zastrašujuće fatalnosti. Rađen je vještinom koja odaje zrelost i samouvjerenost, filigranski preciznim filmskim pripovijedanjem, tako da je teško povjerovati da se radi o debitantskom filmu. Film koji je tako lako gledati i tako teško zaboraviti“, obrazložili su članovi žirija Barbara Nola, Tijana Zinajić i Pjer Žalica.

Cinehill Motovun ove se godine održao uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera, Hrvatskog audiovizualnog centra i Istarske županije.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »