Ovogodišnji Maverick je Želimir Žilnik!

5a48f10578da5a7932c2d5458187ee9f
Pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala, dobitnik je motovunske nagrade Maverick.

Pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala, Želimir Žilnik, dobitnik je ovogodišnje nagrade Maverick koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja, a on tokao jedna od najvećih autorskih osobnosti ovog dijela Europezasigurno jest.

Kao naš gost Žilnik ćesudjelovati u razgovorima i diskusijama, a prikazat ćemo i presjek njegovih ključnih radova – Rane radove , Marble Ass i Destinacija Srbistan .

Želimir Žilnik rođen je u Nišu 1942. godine, a već je prvim filmom Žurnal o omladini na selu, zimiiz 1967. uzburkao duhove te postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini.

"Marble Ass"

U kratkim Lipanjskim gibanjimazabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968. godine, kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u debitantskom igranom filmu Rani radovikoji je 1969. godine nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.

Njegovo kultno djelo Marble Assu kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, prikazujemo četvrti dan festivala. Često neslužbeno prevođen kao Dupe od mramora, ovaj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije osvojio je veliku queer nagradu Teddy na Berlinaleu.

Slom sistema vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe glavne su teme recentnog Žilnikovog stvaralaštva, iz kojeg izdvajamo njegov najnoviji dokumentarni film Destinacija Srbistan o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.

Nagrada50 godina ove će godine pripasti Nenadu Puhovskom, Maverick Žilniku, a koji će od filmova odnijeti motovunski Propeler odlučit će četveročlani žiri kojega čine: naša glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik i predsjednik žirija,islandski redatelj i producentFridrik Thor Fridriksson.

Vidimo se uskoro nabrdu filmova!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »