Pedeset godina Mustafe Nadarevića i Rade Šerbedžije

1eb2fcc44ffcaf42a5335f53db7db931
PEDESET GODINA, najstarija motovunska nagrada, ove godine odlazi u ruke Mustafe Nadarevića i Rade Šerbedžije

Za ovoliku polustoljetnu maratonsku izdržljivost u uvjetima naše kinematografija koja nikad nije mazila svoju djecu, osim ljubavi i strasti prema filmu, nužno je imati i veliku snagu volje. Jedina nit koja povezuje sve dosadašnje motovunske laureate je da nikada nisu odustali. Ni od života ni od glume.

„Umjetnost življenja i glume negdje su vrlo blizu, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umirati mnogo puta, a ostati živ“, riječi su Mustafe Nadarevića, glumca koji će starijim generacijama vjerojatno zauvijek utjelovljavati likLeonea, neposluhu i tragediji sklonog mladogGlembaja iz slavne ekranizacije oveKrležinedrame u režijiAntuna Vrdoljakaiz 1988. godine.

Iako je za sebe znao reći da se uvijek izvlačio na talent i da je tek iza tridesete počeo ozbiljno raditi, Nadarević u svojoj dugoj karijeri započetoj već u prvom osnovne kada je na školskoj priredbi zbog svoje duge kose i piskutavog glasa glumio Crvenkapicu, odigrao je više od150 kazališnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV serija s najvećim redateljima jugoslavenskog, hrvatskog i BiH filma. Spomenimo samo uloge u kultnim filmovima kao što suOtac na službenom putu,Već viđeno,Kuduz,Žute dunje,Ničija zemlja,Gori vatra,Kod amidže Idriza…

UlogaIzeta Fazlinovićau popularnoj humorističnoj serijiLud, zbunjen, normalanobilježila je posljednjih devet godina njegova života i po njoj će ga zasigurno pamtiti nešto mlađe generacije, ali kako sam kaže, glumac radi dok živi – pa mu stoga previđamo dugu i svijetlu filmsku budućnost.

Najveći krležijanac među glumcima kojemu je ovaj slavni pisac u amanet ostavio svoj šešir i proročanstvo da će mu život biti borba s divljim zvijerima,Rade šerbedžija, jedan od najslavnijih glumaca s ovih prostora, prošao je put od velike zvijezde jugoslavenskog filma do apatrida i izopćenika u devedesetima pa sve do kasnijih uloga u holivudskim filmovima.

Ostat će upamćen po ulozi Matana u serijiProsjaci i sinovikojom je nezaboravno ušao u taj imotski, zabiokovski mentalitet ljudi koji doista žive, kao što reče Ujević, kao žedan kamen na studencu. Niz sjajnih uloga ostvario je u filmovima svog omiljenog redateljaŽivojina Pavlovića(Hajka,Dezerter,Crveno Klasje), a najuspješnija filmska godina u to vrijeme za šerbedžiju vjerojatno je bila 1986. kada osvaja titulu najboljeg glumca na pulskom festivalu i to za filmoveVečernja zvonaLordana Zafranovića iSan o ružiZorana Tadića.

Nakon odlaska iz Hrvatske, u egzilu u Londonu upoznaje makedonskog redataljaMilča Mančevskog, svog velikog obožavatelja, koji mu nudi u filmuPrije kiše. Ova uloga označila je prekretnicu u životu slavnog jugoslavenskog glumca u tom trenutku bez zemlje i bez angažmana. Film dobiva Zlatnog lava u Veneciji, a šerbedžija i posebnu nagradu kritičara, a uloga mu otvara vrata Hollywooda gdje je glumio u filmovima slavnih redatelja kao što suStanley Kubricki uz bok glumcima kao što suClint EastwoodiliMichael Caine.

Od malog mjesta Bunić u Lici gdje je rođen, Vinkovaca gdje je odrastao, Ljubljane i Londona u kojima je proveo svoje prve izbjegličke godine, do Santa Monice gdje je u Americi živio, Brijuna na kojim svakoga ljeta igra kralja Leara u svom Kazalištu Ulysses i Rijeke u kojoj danas radi kao redovni profesor glume na Studiju glume i medija na riječkom Sveučilištu, Rade šerbedžija ispisao je emocionalnu i profesionalnu geografiju svog, ali i života ovih prostora.

Mustafa Nadarević i Rade šerbedžija obilježili su našu kinematografsku povijest, predajući joj se bezrezervno. Njihovo prijateljstvo počelo je još u studentskim danima kada su dijelili sobu u zagrebačkoj Derenčinovoj ulici, a nazdravit ćemo im zasluženo ovo ljeto na motovunskom brdu.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »