Pedeset godina s Nenadom Puhovskim!

cc73d80979bcb3a38e93d23e7ec53ecd
Nagrada 50 godina ovo ljeto ide velikom filmašu i festivalskom prijatelju Nenadu Puhovskom.

štošta se mijenjalo u programu Motovun Film Festivala, ali jedan dobar običaj postoji od prvog dana: svake se godine slavi s jubilarcima koji su pola stoljeća tj. cijeli svoj radni vijek, posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove je godine festival Nagradu 50 godina odlučio dodijeliti svom dragom prijatelju i velikom filmskom umjetniku Nenadu Puhovskom.

Veliko putovanje srednjoškolca Nenada Puhovskog počinje 1965. kada snima prve amaterske filmove, a jedan od njih I bi veče, I bi jutro, dan sedmi (u kooautostvu s Darkom Tralićem), donosi mu kišu nagrada na tadašnjim omladinskim festivalima.

Profesionalni Nenadov rad počinje 1973., od kada kao redatelj potpisuje više od 250 filmskih i televizijskih produkcija. Radio je i u kazalištu (najviše je traga ostavio osamdesetih u zagrebačkom Teatru &TD), a u to vrijeme počinje predavati na ADU – osnivač je TV katedre i diplomskog studija dokumentarne režije na toj ustanovi.

Premda je njegova karijera raznolika i svestrana, današnje generacije filmofila Nenada Puhovskog ponajprije povezuju upravo s dokumentarnim filmom. Pokrećući 1997. produkcijsku kuću FACTUM, počinje njegov nemjerljivi doprinos ponovnom pokretanju uspavane scene nezavisnog dokumentarnog filma. Nastavljajući na tom tragu, Nenad Puhovski realizira još jednu ideju koja će biti prijelomna na domaćoj dokumentarnoj sceni – 2005. osniva festival ZagrebDox, najveći regionalni festival dokumentarnog filma.

Uz sve ovo, Nenad Puhovski ima bogati autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi o otvorenim ranama društva, temama za čiju je obradu trebala ljudska i umjetnička hrabrost. Lora – svjedočanstva, Paviljon 22, Zajedno su naslovi koji su pomicali granice dokumentiranja naše neuralgične stvarnosti, a posebno nas veseli što se Nenad, u godini svog “zlatnog” jubileja, vraća s novim filmom Generacija 68.

Sudbina njegovih radova je bila dvojaka – dok su neki njegovi filmovi (naročito oni o likovnoj umjetnosti) dobivali najviše nagrade u bivšoj državi, Nenad je istovremeno i jedan od "najkontroverznijih" naših autora. Njegove su kazališne predstave – Orwellova 1984 ili Stoppardove Travestije izazivale reakcije CKSKH i ambasade SSSRa, TV dokumentarac Mrtva luka bio je bunkeriran 15 godina, Oluja nad Krajinom koju je producirao 2001 bila je povodom burne saborske rasprave, a autorski filmovi Lora i Paviljon 22 su izazvali snažne braniteljske prosvjede koji su eskalirali u zahtjevima da autor napusti zemlju.

Nenad se ovom nagradom pridružio klubu motovunskih pedesetgodišnjaka koji su obilježili ne samo hrvatski redatelji i glumci – nego i scenaristi, skladatelji, kaskaderi, animatori, direktori fotografije, montažeri, svi oni bez kojih se čarolija filma ne bi dogodila, svi koji su čitav svoj život živjeli za film. Nekih je godina vise slavljenika dijelilo nagradu pa tako “kuća slavnih” (ili najizdržljivijih) na brdu filmova broji već 25 ljudi koji su, svatko svojim znanjem i specifični talentom, izgradili hrvatsku kinematografiju.

Slaveći ovog ljeta s Nenadom Puhovskim, Motovun Film Festival se vraća na početak jer upravo je Nenad krajem devedesetih bio jedan od osnivača i predavača na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, gdje se kalila ideja o pokretanju novog festivala u Motovunu. Prve festivalske godine produkcija filmova iz Grožnjana imala je svoj posebni program, pa se Puhovski u prvoj godini festivala pojavljuje kao peterostruki producent. Nenad je više od prijatelja festivala, pa je pravo zadovoljstvo i čast ovo ljeto slaviti s njime.

Motovun Film Festival održat će se od 26. do 30.07, a dodjela ovog priznanja na programu je 28. srpnja.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »