PISMO PODRŠKE SLOVENSKIM FILMSKIM AUTORMA

77
Motovun Film Festival se pita: kada ćemo u programu ponovo imati slovenske filmove?

Od dolaska na vlast nove vlade u Sloveniji traju stalna upozorenja slovenskih filmskih autora o restriktivnim potezima vlasti prema kinematografiji, koja je u konačnici rezultirala potpunom obustavom financiranja filmske proizvodnje, a time i višemjesečnim zastojem proizvodnje novih filmova.

U znak podrške nastojanjima slovenskih kolega, čestih i brojnih gostiju našeg festivala, Motovun Film Festival obratio se slovenskoj kulturnoj javnosti otvorenim pismom potpore.

Poštovani,
S nelagodom i nevjericom pratimo borbu slovenskih filmskih radnika da im se omogući normalan rad i funkcioniranje kinematografije usprkos odlukama Vlade koje je teško racionalno razumjeti. Ovakav slučaj devastirajućih učinaka politike prema filmskoj zajednici nezabilježen je u Europskoj Uniji, koja je uvijek isticala svoju potporu kreativnim industrijama i njihovu važnost za ukupan kvalitetan život zajednice. Europa se oduvijek ponosila svojim umjetnicima, nastojeći im osigurati integritet i slobodu stvaranja.

U proteklih dvadeset godina nije bio niti jednog izdanja Motovun Film Festivala bez barem jednog slovenskog filma, uglavnom bismo ih prikazivali i više, dva puta smo imali posebne retrospektive novog slovenskog filma. Slovenski film uvijek je bio važan dio našeg programa, a deseci filmskih autora, glumica, glumaca, glazbenika i profesionalca gostovali su na festivalu, dijeleći s nama uvjerenje kako je upravo za male zemlje važno da imaju svoju kinematografiju, vlastite filmske priče na svome jeziku. Nužan zastoj u funkcioniranju kinematografije koji slijedi nakon restrikcija postavlja nam pitanje: kada ćemo ponovo u programu imati slovenske filmove? U nadi da će štete nedobronamjernih politika biti što prije sanirane, izražavamo našu potporu svim nastojanjima da slovenski filmski autori ponovo snimaju sjajne i važne filmove.

Za Motovun Film Festival,

Igor Mirković
direktor

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »