Počasni gost festivala ove godine je Terence Davies

3c7754a8f64b97e244404cd35ba7b78b
Terence Davies najznačajniji je britanski redatelj današnjice

Glavni gost ovogodišnjeg Motovun Film Fetivala je redatelj Terence Davies, ikona britanske kinematografije, koji još od 1976. godine kada je snimio svoj prvi kratki film “Children”, pa do danas kroz svoje filmove na specifičan način prikazuje svoje viđenje života u Velikoj Britaniji. Unatoč filmskoj karijeri koja traje skoro četiri desetljeća, Davies nikada nije pokleknuo trendovima, a još manje je pristajao na kompromise i do danas je ostao nezavisni režiser u čijim filmovima možemo vidjeti veličanstvene i emotivne priče o svakodnevnom životu.

Terence Davies je scenarij za “Children”, koji je svojevrsni autobiografski kratki film napravio dok je pohađao Coventry Drama School. Do 1983. godine snimio je još dva kratka filma, “Madonna and Child”, te “Death and Transfiguration” kojim je zaključio svoju autobiografsku trilogiju. Sva tri filma prikazana su na brojnim festivalima u Europi i SAD-u, te su dobili brojne nagrade i priznanja. Davies se autobiografskim crticama bavio i u svoja dva dugometražna filma, “Distant Voices, Still Lives” i “The Long Days Closes” čija je radnja smještena u Liverpoolu. 2000. godine prvi put je glavnu ulogu u nekom svom filmu povjerio jednoj holivudskoj zvijezdi, Gillian Anderson i to u hvaljenom “The House of Mirth”.

Njegov posljednji film “The Deep Blue Sea” u ožujku se počeo prikazivati u američkim kinima, u kojem glavnu ulogu ima dobitnica Oscara Rachel Weisz, dok je glavnu mušku ulogu povjerio zvijezdi Avengersa, Tomu Hiddlestonu.

Iako je od početka karijere odbijao robovati trendovima, Terence Davies su uspio nametnuti svojim radom i proglašen je najznačajnijim živućim britanskim redateljem, a njegov film “Distant Voices, Still Lives” završio je na trećem mjestu liste najboljih britanskih filmova svih vremena.

Terence Davies ovogodišnji je dobitnik nagrade Maverick kojom Motovun Film Festival odaje počast iznimnim autorima koji se ističu umjetničkom beskompromišnošću, originalnošću i time što su unatar filmske industrije ostali svoji i posebni. Prošlih godina ovo su priznanje primili Ulrich Seidl, Terry Jones i Ken Russel, a ove godine naš je počasni gost autor osobenih filmova poput 'Udaljeni glasovi, mrtve prirode' (Distant Voices Still Lives), jednog od ključnih remek-djela u povijesti britanske kinematografije.

U sklopu festivala prikazat cemo retrospektivu radova Terencea Daviesa.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »