Počeo 22. MFF: Održana konferencija za medije

Samir Ceric Kovacevic-4249
Ovogodišnje otvorenje Motovun Film Festivala bit će posvećeno redatelju Dušanu Makavejevu.

“Makavejev je jedan od najvećih i najneukrotivijih redatelja s naših prostora, a bio je i veliki prijatelj našeg festivala”, rekao je na konferenciji za novinare Igor Mirković, direktor festivala.

“Ovogodišnji program najbolji je u zadnjih 10 godina”, istaknuo je Jurica Pavičić, selektor Glavnog programa. Iako se Motovun film festival ne fokusira regionalno, ovogodišnji program donosi politički bezobrazne i intrigantne filmove iz susjednih zemalja, ali i iz zemalja sa sličnim produkcijskim uvjetima poput Poljske i Latvije. Da su selektori programa Motovunski kratki imali težak izbor, potvrdila je selektorica Inja Korać. Od prijavljenih 185 sati programa, trebalo je izabrati samo 30 kratkih filmova. Tako će se u Motovunu moći pogledati filmovi prethodno prikazani na Sundance film festivalu i Berlinale Generation programu kao i prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme. Publika će moći uživati i u tri hrvatska, dva srpska te jednom slovenskom filmu. Na okruglom stolu o kratkom filmu u četvrtak će se raspravljati kako kratki film utječe na razvoj publike. Najbolji kratki film natjecat će se za Europsku filmsku nagradu, jer je Motovun film festival od ove godine nominacijski festival za tu nagradu koja se smatra svojevrsnim europskim Oscarom.

Na Motovunskom festivalu gledatelji će moći pogledati tri filma prikazana na Filmskom festival u Puli koja su sveukupno osvojila osam nagrada. Najupečatljiviji je film Dnevnik Diane Budisavljević koji je osvojio tri nagrade na Pulskom festivalu. Dana Budisavljević i Andrej Korovljev jedni su od pokretača festivala pa se projekcijama svojih filmova vraćaju kući.
Korovljevjev film Tusta, o kultnim istarskim pankerima KUD Idijotima, svoju će svjetsku premijeru imati na motovunskom brdu.

Ovogodišnji Motovun film festival bavi se i populizmom te će u programu Populizam za početnike biti prikazani filmovi koji se bave populističkim strankama. Jedan od najpoznatijih hrvatskih performera Siniša Labrović na motovunskim će ulicama izvesti nekoliko performansa na tu temu. Do 27. srpnja očekuju nas motovunske projekcije filmova koji reflektiraju zabrinutost filmaša o svijetu u kojem živimo, a u programu se našlo nikad više komedija i glazbenih filmova.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »