Predstavljamo program Bože, pomozi

f119e61ac922b075deebbc8ab52b4e73
Pogledajte novi doks Alexa Gibneya o mračnim tajnama scijentologije

Kontroverzni dokumentarac Pročišćenje: Scijentologija i tamnica vjere oskarovca Alexa Gibneya (We Steal Secrets – the Story of Wikileaks, 2013.; Enron – the Smartest Guys in the Room, 2005.; Taxi to the Dark Side, 2007.) imat će hrvatsku premijeru u programu Bože, pomozi! 18. Motovun Film Festivala!

Film kojeg Indiewire naziva šokantnim prikazom dementnog scijentološkog vodstva otkriva tajne scijentološke crkve obraćajući pažnju na optužbe emocionalnog i fizičkog zlostavljanja počinjenih od strane osnivača L. Ron Hubbarda i njegovog nasljednika, Davida Miscavigea te sumnjive i često nasilne metode koje prakticira religijsko vodstvo, od ucjena i uhođenja sadašnjih i bivših članova do kontroverznog ''mjerača misli'', E-metra.

Samo u prvom mjesecu distribucije u SAD Pročišćenje je pogledalo 5.5 milijuna ljudi (drugi najgledaniji HBO-ov dokumentarac u proteklom desetljeću) što je izazvalo popriličan gnjev scijentologa diljem svijeta. U borbi protiv Gibneya, organizatora festivala i distributera ubrzo su regrutirali odvjetničke timove i pokrenuli žestoke PR kampanje. Tako npr. kad u na Google tražilicu upišete ime Alexa Gibneya među prvim rezultatima pojavljue se plaćeni oglas koji promovira website alexgibneypropaganda.com.

Novi film Alexa Gibneya prikazuje se u programu Bože pomozi! koji donosi izbor filmova ponajboljih svjetskih dokumentaraca na temu vjerskog ekstremizma. Program uključuje i dansko-somalske Ratnike sa Sjevera Sørena Steena Jespersena i Nasiba Faraha o mladim Afrikancima iz Skandinavije koji se priključuju fundamentalističkoj terorističkoj organizaciji Al šabab, Bog voli Ugandu oskarovca Rogera Rossa Williamsa o ultrakonzervativnim američkim kršćanskim misionarima, koji su svojedobno uspjeli izlobirati smrtnu kaznu za homoseksualce u Ugandi te višestruko nagrađivani film oskarovke Lucy Walker Na vražjem terenu o mladim Amišima suočenim s iskušenjima „stvarnog svijeta“.

U programu je i Salma, film jedne od najpoznatijih i najnagrađivanijih dokumentaristica na svijetu Kim Longinotto koji donosi fascinantnu priču djevojke iz muslimanskog sela na jugu Indije, koja se sa 13 godina pokušala usprotiviti dogovorenom braku i nastaviti školovanje, zbog čega ju je obitelj punih 25 godina držala zaključanu u podrumu, zabranivši joj da uči, čita i piše, te je na koncu ipak natjeravši na brak. Riskirajući svoju dobrobit, u inat obitelji, mužu i selu, Salma je postala ugledna političarka i najpoznatija tamilska pjesnikinja.

Protagonistica, danas značajna političarka, aktivistica za ljudska prava i spisateljica Salma Rajathi ove će godine biti gošća Motovun Film Festivala.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »