Predstavljen je glavni program 17. Motovun Film Festivala!

428c66cdf07d36ea20e8a7c94ee18aec
Na jutros održanoj press konferenciji predstavljen je glavni program.

Na jutros održanoj konferenciji za medije u Laubi, kući za umjetnost i ljude, predstavljen je program 17. Motovun Film Festivala. Program, ideju i koncept onoga što nas u pet najtoplijih dana i noći srpnja očekuje u idiličnom Motovunu redom su predstavili Paola Orlić, voditeljica ureda za odnose s javnošću Motovun Film Festivala, Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala, Milena Zajović, selektorica Glavnog programa, Maja Weber, voditeljica odsjeka marketinških komunikacija Hrvatskog Telekoma, generalnog pokrovitelja 17. Motovun Film Festivala te Dean šoša, glavni urednik HRT 3.

Press konferenciju je otvorila Paola Orlić koja je najavila 17. Izdanje Motovun film festivala od 26. do 30. srpnja na brdu 277 metara iznad realnosti te predstavila govornike. Prvi je riječ imao direktor festivala Igor Mirković koji je najavio festival koji ne mijenja svoj prepoznatljivi koncept od 1999. godine kad je nastao jer upravo je taj koncept ono zbog čega ga publika voli i dolazi u Motovun, ali festival ove godine donosi i mnoge novosti poput širenja na još jednu festivalsku lokaciju – Buzet – i program za djecu i mlade Buzz@teen kojim se želi senzibilizirati mlađe dobne skupine na europske filmove s kojima inače teško dolaze u doticaj. S obzirom na odvijanje na dvije lokacije, ovo će za Motovun Film Festival biti rekordna godina po broju prikazanih filmova. Zemlja partner ovogodišnjeg festival je Turska – budući da hrvatska televizijska publika pokazuje interes za tursku audio-vizualnu produkciju, Motovun Film Festival odlučio je ponuditi neku drugu stranu turske filmske industrije, neke druge priče i estetike. Novost je i “žiri u egzilu” – o festivalskom pobjedniku po prvi put će ove godine odlučivati žiri sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja morali iseliti iz zemalja u kojima su rođeni. Igor Mirković objavio je i dobitnike počasnih nagrada Motovun Film Festivala: dobitnik nagrade “50 godina” za pola stoljeća rada na filmu legendarni je hrvatski glazbenik Arsen Dedić, a dobitnik nagrade Maverick jedan od najpoznatijih europskih redatelja – Andrej Zvjagincev, obojica gosti ovogodišnjeg festivala.

Glavni program 17. Motovun Film Festivala predstavila je selektorica Milena Zajović. Ovogodišnji program osmišljen je kao balans između hit filmova s najvećih europskih filmskih festivala (Berlin, Venecija, San Sebastian…) i “manjih” filmova koji se svojom snagom i kvalitetom uklapaju u festivalsku priču. U programu su istaknuta tri zanimljiva filma duža od tri sata: “Žena policajca”, “Stratos” (jedan od najčudnijih filmova grčkog “čudnog vala”) te “Pleme” koji na dosad neviđeni način, lišen ikakvog patroniziranja, prikazuje svijet gluhonijemih. što se hrvatskog filma tiče, Motovun Film Festival prikazat će “Broj 55”, jedan od prvih hrvatskih ratnih filmova koji daje naturalističku sliku bez uljepšavanja I pokušaja stvaranja heroja, te film “Djeca tranzicije” koji portretira život u tranziciji iz dječje perspektive. Selektorica Zajović istaknula je također film “Varvari”, žestoku srpsku dramu punu crnog humora i nasilja koja prikazuje život mladih u Mladenovcu koju je moguće usporediti s filmom “Tilva Roš” budući da balansira na granici između igranog i dokumentarnog. U glavnom programu tu su još: “Jesu li visoki ljudi sretni?” – animirani film o Noamu Chomskom te “20.000 dana na zemlji” o Nicku Caveu. Uz nagrađivane trilere i horore, iz programa se posebno ističu i filmovi “Dječaštvo” sniman dugih 12 godina gdje se proces odrastanja i starenja glavnih glumaca odvija izravno pred kamerom te film “Sve je izgubljeno” u kojem glavni i jedini glumac Robert Redford izgovara jednu jedinu riječ.

Ove godine generalni pokrovitelj Motovun Film Festivala je Hrvatski Telekom koji će festival poduprijeti u njegovoj ideji i realizaciji: ‘’Hrvatski Telekom već dugi niz godina podupire filmske festivale u Hrvatskoj, a iznimno nas veseli što ovogodišnju festivalsku turneju zaokružujemo odličnim Motovun Film Festivalom. Osim financijske potpore, HT u službu kulture i filma s ponosom stavlja i svoju vrhunsku tehnologiju te organizatorima osigurava sve telekomunikacijske usluge, nudeći korisnicima ekskluzivne sadržaje. Motovun Film Festival publici donosi iznimne filmske sadržaje, a nama je osobito drago što dio takvih sadržaja imamo priliku prenijeti i gledateljima putem naše MAXtv Videoteke’’,izjavila je Maja Weber, voditeljica Odsjeka marketinških komunikacija Hrvatskog Telekoma.

Jedan od glavnih medijskih pokrovitelja ovogodišnjeg festivala je i HRT, a suradnju je predstavio Dean šoša, glavni urednik HRT 3, koji je najavio ciklus filmskih hitova s dosadašnjih Motovun Film Festivala, koji će uoči i za vrijeme trajanja festivala, od 21. do 30. srpnja, biti prikazani na HTV 3. Uz redovito praćenje festivala u emisijama Hrvatskog radija te prikazivanja ciklusa motovunskih filmova na HTV 3, HTV 4 će donositi kronike i reportaže iz Motovuna, kako bi svi oni koji nisu u mogućnosti biti u Motovunu, doživjeli bar dio onoga što se za vrijeme trajanja festivala događa “277 metara iznad realnosti”.

Ulaznice za 17. Motovun Film Festival dostupne su u pretprodaji u sustavu ulaznice.hr, a do 15. srpnja u pretprodaji je i komplet ulaznica po posebnoj cijeni – Sve po petnaest kuna – koji uključuje 10 ulaznica za projekcije po izboru po cijeni od 150 kuna.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »