Predstavljen program 14. Motovun Film Festivala

499b3c9ac5082d624c2ebb250a4ddb76
Ovogodišnje, 14. izdanje MFF održat će se od 25. do 29. srpnja! Evo što donosi...

«Nakon što smo odgledali stotine filmova i za glavni program na kraju odabrali dvadeset i osam, spokojno pripremamo festival: doista smo odabrali najbolje što se moglo… Dodamo li tome i svakodnevni glazbeni program i nadaleko poznate motovunske zabave – još jednom možemo reći: puni smo kao brod.»

Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala

Zagreb, 4.srpnja 2011. – Ovogodišnje, četrnaesto izdanje Motovun Film Festivala održat će se od 25. do 29. srpnja u srcu Istre, gradiću Motovunu, 277 metara iznad mora.

Glavni program donosi čak 28 filmova (što je izjednačenje festivalskog rekorda iz 2008.), za koje selektor Jurica Pavičić kaže:

«28 naslova koji su heterogeni onoliko koliko mogu biti: od plesnih dokumentaraca do dokumentaraca o tučnjavi, od akcijske A produkcije poput "Balada triste" do mikrobudžetskih filmova poput "Žetve" i "Oča" Tu su svi kontinenti osim Afrike, tu su Kanađani, Australci, Meksikanci, po prvi put tu je Ukrajina, a tu je naravno i ono što je stalno zaštitni znak MFF: dakle, jaka reprezentacija europskog filma.»

Među njima je i svjetska premijera novog filma kultnog srpskog redatelja Želimira Žilnika, 'Jedna žena – jedan vek', ali i canneski laureat 'Dječak s biciklom', ekranizacije literarnih uspješnica poput 'Norveške šume' i 'Misije London' , te tri domaća filma – 'Fleke', 'Koko i duhovi' i 'Mrak'.

U programu zemlje partnera, Made in Ireland festival predstavlja 16 ponajboljih irskih filmskih ostvarenja u posljednjih deset godina, a u izboru dugogodišnjeg ravnatelja Irish Film Boarda – Simona Perrya.

«Zemlju partnera ove smo godine pronašli u Irskoj. Iz Dublina stiže vruća roba – čak šesnaest filmova nove i najnovije produkcije (neki su doslovno ispod čekića). Tu bismo svakako istaknuli dva –„ The Guard“ Johna Michaela McDonaugha koji za sedam dana kreće u irska kina, ali već sada je izvjesno da će biti veliki hit. S veseljem predstavljamo nevjerojatni dokumentarac „šake“ Iana Palmera, koji je autor snimao punih dvanaest godina – a govori o tamošnjoj varijanti krvne osvete, u kojoj se najsnažniji pripadnici posvađanih obitelji mlate golim šakama, ne bi li sprali „zlu krv“. Oba filma dolaze praćeni gostima, kao, uostalom i čitav irski program, koji nam dovodi petnaestak producenata, redatelja, glumaca…», kaže Jurica Pavičić.

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle rekordne 653 prijave, a najbolje od njih u izboru Andreja Korovljeva publika će osim u Motovunu moći pronaći i u Iskon.TV videoteci.

U programu Kino Remetinec, naći će se pak izbor filmova na zatvorske teme u odabiru umjetničkog direktora festivala u časnoj mirovini – Rajka Grlića, dok će vlastiti izbor glazbenih dokumentaraca u Motovun i opet dovesti Juliena Templa.

Posebno mjesto u festivalskom programu imaju i finalisti nagrade Bauer, a koja se od lani dodjeljuje najboljem filmu godine iz sedam kinematografija u regiji: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Cjelokupna godišnja produkcija ovih kinematografija prolazi kroz dvostruki proces selekcije, a nakon glasovanju u dva kruga odabiru se tri finalista, koji ove godine konkuriraju za nagradni fond od čak 15.000€.

Među nagradama je i ove godine ona nepotkupljiva, filmu koji najbolje tretira problem korupcije, a festival je dodjeljuje u suradnji s Transparency International Hrvatska i

Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske.

Nagrada 50 godina, koju svake godine dodjeljujemo velikanima koji su više od pola stoljeća posvetili rada na filmu, ove godine ide u ruke legendi hrvatske glazbe, maestru Miljenku Prohaski. Ravnao je orkestrima od Zagreba do Montreuxa, a njegove su skladbe s jednakim uspjehom bile popularni hitovi i repertoar Carnegie Halla, te uz sve to potpisao i glazbu za 15 filmova i dvije TV-serije.

Treći dobitnik motovunske nagrade MAVERICK kojom se slavi neukalupljenost bit će austrijski autor Ulrich Seidl, koji je svojim je filmskim opusom izbrisao granice između dokumentarnog i igranog filma, činjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije "uređenih filmskih kategorija". U njemu posvećenoj retrospektivi u Motovunu su na programu ‘Pasji dan’, ‘Isuse, ti znaš’, ‘Uvoz, izvoz’, ‘Braćo, veselimo se’ i ‘Prisni prijatelji’.

Motovunski je festival svojevremeno započeo nijemim 'Juha' Akija Kaurismäkija, a u svom će 14. festivalskom izdanju, prikazati jubilarni, 1000 film. Slavljenička projekcija otvorit će i novo poglavlje festivalske povijesti, jer je na programu prvi europski 3D i prvi art-film uopće snimljen tom tehnikom – 'Pina', Wima Wendersa. Motovunska projekcija bit će ujedno i prva 3D projekcija na otvorenom u ovom dijelu Europe, ostvarena u suradnji sa AVC-om, iz kojeg stiže najmoćniji projektor na svijetu – BARCO – uz potporu DOREMI servera za digitalno kino.

Zahvaljujući partnerstvu s hrvatsko-američkom tehnološkom tvrtkom Shoutem, Motovun će dobiti aplikaciju za mobilne telefone na iOS i Android platformama, a kakvu u Europi među festivalima imaju samo Cannes, Venecija, Berlin, Rim, London i Edinburgh.

No, tehnološke inovacije tu ne prestaju, pa će zahvaljujući njima po prvi put u regiji kupovina ulaznica biti moguća i putem POS terminala, i to od 11. srpnja na svim prodajnim mjestima iNovina u Hrvatskoj.

Pretprodaja ulaznica, pojedinačno i u kompletima, počela je 1. srpnja i traje do početka festivala, kako on -line tako i na svim prodajnim mjestima u sustavu ulaznice.hr.

Novitetima tu nije kraj jer festival ima i novi vizualni identitet koje potpisuje Kancelarija, kao i nove web stranice za koje je zaslužan Francteh.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »