Predstavljen program 18. Motovun Film Festivala!

13221e8d289c4ca26f73e00ae65a704a
Pogledajte što vas ove godine čeka na Brdu filmova.

Na konferenciji za medije održanoj u Laubi, predstavljen je program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji će od subote, 25. srpnja, do srijede, 29. srpnja, proslaviti punoljetnost na brdu dobrih filmova 277 metara iznad realnosti. Festival su predstavili direktorIgor Mirković, selektoricaMilena Zajović, selektorica Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vousAlemka Lisinski,Tomislav Gugoiz Veleposlanstva Kraljevine Danske iSanja Milinovićiz Hrvatskog Telekoma.

Popis dosad potvrđenih filmova u glavnom programu nalazi se na dnu teksta.

U uvodnoj riječi Igor Mirković osvrnuo se na atraktivne popratne programe: u sklopuFestivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, imamo vrhunsku ponudu izvrsnih francuskih filmova. Iz Danske nam dolazi programDvadeset godina Dogme, ponovni pogled na filmski pokret koji je obilježio prve godine našeg festivala. Kako festival ne bi bio puka ljetna razbibriga, nego i zabrinutost za svijet u kojem živimo, pripremili smo programPomozi, Bože, dokumentarce o vjerskim ekstremizmima svih boja i religija. A prvi put, vrata programa otvaramo televizijskim serijama, koji su posljednjih godina – teško je to ne primijetiti – najvitalniji aspekt filmske industrije. Na nekoliko oglednih primjera tražimo odgovor na pitanje kako nastaju vrhunske europske serije.

Milena Zajović potom je predstavila glavni program 18. Motovun Film Festivala koji se ove godine može pohvaliti velikim brojem laureata prestižnih svjetskih festivala. Najzvučniji među njima jeJastog(The Lobster), dobitnik nagrade žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu, najveći domaći adut svjetskog festivalskog neba, filmZvizdanu režiji Dalibora Matanića, koji se iz Cannesa vratio ovjenčan nagradom žirija u programu Izvjestan pogled. Osvajač Srebrnog lava Venecijanskog festivala,Poštarove bijele noći, zadnji je u nizu filmovaAndreja Končalovskog, iz španjolske na brdo stiže Zlatnom školjkom San Sebastiana ovjenčanaMagična djevojka(Magical Girl) u režijiCarlosa Vermutate uvrnuta komedija dramedijomDjevičanska gora(Virgin Mountain). Festival ove godine slavi punoljetnost, koja se odrazila i na filmski program orijentiran na odrastanje. Iz njega valja izdvojiti: ekscentrični britanski Falling, humorni irskiYou're Ugly Tooi tjeskobni britanskiBridgend, a posebno je zanimljivo to što u sva tri glavne uloge tumače glumci koji igraju i glavne likove u seriji Igra prijestolja:Maisie Williams, Aidan GilleniHannah Murray.

Zemlja partner, najpopularniji prateći program festivala, ove nas godine vodi u Francusku. U sklopuFestivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-Vous, u Motovun stižu obilna ponuda francuskih filmova i prateće atrakcije. U glavnom programu bit će prikazano nekoliko francuskih filma iz kojih izdvajamoJacky u kraljevstvu ženafrancuskog stripaša i satiričara te bivšeg suradnika Charlie Hebdoa,Riada Sattoufa teserijuMali Quinquin Bruna Dumontadok glavni retrospektivni program pod nazivomBrutalni Francuzidonosi izbor filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali "novi francuski ekstremizam", a uključuje radikalne rane radove nekih od najvećih redatelja današnjice kao što suLeos Carax, François OzoniClaire Denis.

Uz spomenuteBrutalne Francuzei20 godina Dogme, odabir ostvarenja nastalih u okviru kultnog danskog filmskog pokreta, popratni program 18. Motovun Film Festivala uključuje i atraktivne dokumentarce o vjerskom ekstremizmuPomozi božekoji će biti najavljen u narednim tjednima.

Svima koji se upute na filmsko hodočašće 277 metara iznad realnosti, zabave neće nedostajati jer je festival priredio bogat program proslave 18.rođendana. Svi koji stupe na teritorij Motovuna tih pet dana imaju pravo živjeti pod geslom"gledam što hoću, radim što hoću"- u Noći motovunskih vjenčanja svatko će se moći vjenčati za koga želi, a svi će punoljetni posjetitelji imati priliku na svojoj koži ponijeti kući originalnu motovunsku uspomenu. Za nezaboravne slušne podražaje pobrinut će se brojni bendovi koje predvodeRepetitor (BG), ABOP (ZG)iJoke (Pariz).

I ove godine,Hrvatski Telekomće podržati Motovun Film Festival u ideji i realizaciji, ali i u telekomunikacijskim uslugama.

POPIS DOSAD POTVRĐENIH FILMOVA U GLAVNOM PROGRAMU / 03. 07. / (IZMJENE MOGUĆE)

Alias Maria; r. Jose Luis Rugeles; Kolumbija, Argentina, Francuska; 91'
Babai; r. Visar Morina; Njemačka Kosovo, Makedonija, Francuska; 104’
Breathe Umphefumlo; r. Mark Dornford-May; Južnoafrička Republika, Njemačka, UK
Bridgend; dir. Jeppe Rønde; Danska, SAD, UK; 104’
Dijamantni jezici / Diamond Tongues; r. Pavan Moondi, Brian Robertson; Kanada; 100’
Djevičanska gora / Virgin Mountain / Fúsi; r. Dagur Kári: Island; 90'
I ti si ružan / You’re Ugly Too; r. Mark Noonan; Irska; 78’
Izgubljen u Karastanu / Lost in Karastan; r. Ben Hopkins; UK, Njemačka, Gruzija, Francuska; 90’
Jacky u kraljevstvu žena / Jacky in the Kingdom of Women / Jacky au royaume des filles; r. Riad Sattouf; Francuska; 87'
Jastog / Lobster; r. Yorgos Lanthimos; Irska UK, Grčka, Francuska, Nizozemska, 118'
Magična djevojka / Magical Girl / La niña de fuego; r. Carlos Vermut ; španjolska; 127'
Mali Quinquin / Li'l Quinquin / P'tit Quinquin; r. Bruno Dumont; Francuska; 200' (4×50')
Najnoviji zavjet / Brand New Testament / Le tout nouveau testament; r. Jaco Van Dormael; Belgija, Francuska, Luksemburg; 113’
Padanje / Falling; r. Carol Morley; UK; 102'
Poštarove bijele noći / Postman’s White Nights / Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna; r. Andrei Konchalovsky; Rusija; 90'
Tamo i nazad / Tour de Force / Hin und Weg; r. Christian Zübert; Njemačka; 95'
Tri prozora i vješanje / Three Windows and a Hanging / Tri dritare dhe një varje; dir. Isa Qosja; Kosovo, Njemačka; 93’
Zašto baš ja ? / Why me? / De ce eu?; r. Tudor Giurgiu: Rumunjska, Bugarska, Mađarska; 130'
Zvizdan / The High Sun; r. Dalibor Matanić; Hrvatska, Srbija, Slovenija; 123’

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »