Predstavljen program 21. Motovun Film Festivala!

a6cee25fa8e996be657af46e485a7d53
Iznimna ponuda na Brdu filmova!

• Ruben Östlund, Mustafa Nadarević i Rade šerbedžija počasni gosti • Novi filmovi Granik, Ceylana i Serebrenikova u glavnom natjecateljskom programu • Hrvatska premijera Srbenke Nebojše Slijepčevića • Matangi / Maya / M.I.A. ‒ domaća premijera dokumentarca o kontroverznoj britansko-tamilskoj reperici •

Sitni kriminalac iz švedske, danska „sponzoruša“, britanska novinarka i borac ISIL-a, ruski rockeri i kolumbijski plaćeni ubojica, raznolika je lepeza likova koji će oživjeti na motovunskim platnima: za točno tri tjedna pokrenut će se projektori Motovun Film Festivala i počet će još jedan put oko svijeta u više od stotinu filmova i šezdeset i pet projekcija.

„Bit će ovo godina sjajnih gostiju: iz švedske nam dolazi Rüben Östlund, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, koji je svojim filmom Kvadrat prije nekoliko mjeseci bio nominiran za Oscara a tek nešto prije osvojio je Zlatnu palmu. Na domaćem terenu, naši počasni gosti bit će glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade šerbedžija. Uz filmski program, stižu nam redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, švedske, Poljske, Velike Britanije, švicarske, a posebno se radujemo programu Berlin – grad partner, iz kojeg nam dolazi puno iznimnih kreeativaca, filmaša i likovnih umjetnika, te tri odlična DJ-a, koji u motovunske noći donosie duh berlinskih klubova“, najavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković tijekom predstavljanja najnovijeg, 21. izdanja festivala u zagrebačkoj Gliptoteci, a koje će se ove godine održati od 24. do 28. srpnja.

19 filmova ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa MFF-a, plod je cjelogodišnje potrage glavnih selektora Jurice Pavičića i Milke Zajović za filmovima koji imaju dušu, intrigu, energiju, koji ne ostavljaju ravnodušnim i koji nude nove filmske poglede, a najavila ih je selektorica Zajović:„U programu iznova imamo filmove velikih autora kao što su američka redateljica Debra Granik (Ne ostavi traga) i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan (Drvo divlje kruške), ali i najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirila Serebrenikova (Ljeto) oštrog kritičara Putinovog režima koji se već neko vrijeme nalazi u kućnom pritvoru. Svakako valja istaknuti i film Hannah redatelja Andree Pallaoroa, sa sjajnom Charlotte Rampling koja je u Cannesu nagrađena za najbolju žensku ulogu, te Slatki život redateljice Isabelle Eklöf koji je nakon premijere na Sundanceu podigao mnogo prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Međutim, uz zvjezdane autore i naslove svake nam je godine važno pronaći i filmove za koje još gotovo nitko nije čuo, a smatramo da će postati veliki festivalski hit. Ove godine to je debitantski Napad panike redatelja PaweÅ‚a MaÅ›lone, tragikomedija koja prikazuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista, a kojoj smo odlučili posvetiti jedno od najistaknutijih mjesta u programu.

Ponosni smo što u programu imamo i čak tri dugometražna hrvatska filma. Dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića koji prati pripreme za predstavu Aleksandra Zec kazališnog redatelja Olivera Frljića već je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance, a na Motovunu će imati hrvatsku premijeru. Tabu temama bavi se i Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel, koja pokušava rasvjetliti okolnosti nikad istražene smrti svojeg bratića na slavonskom bojištu devedesetih, a premijeru je imao u Cannesu unutar programa Tjedan kritike. Kao mali odmak od duhova prošlosti tu je Aleksi, debitantski film obojen ljetnim mediteranskim notama redateljice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi, koji progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali svejedno ne zna tko je i što hoće.

Kao poseban kuriozitet istaknula bih i jedan od prvih filmova čija radnja se u potpunosti odvija na ekranu kompjutera. Profil redatelja Timura Bekmambetova prati londonsku novinarku koja preko lažnog Facebook profila pokušava saznati na koji način ISIL mami mlade Europljanke u Siriju kao nevjeste džihadista, a u berlinskom programu Panorama osvojio je nagradu publike. Istaknula bih i hrvatsku premijeru glazbenog dokumentarca o jednako slavnoj i kontroverznoj britanskoj reperici tamilskih korijena Matangi / Maya / M.I.A., u kojem pratimo načine na koje M.I.A. koristi glazbu za širenje političkih ideja iako joj to nosi status autsajderice“, rekla je Zajović.

„Uvijek nas pitaju: tko je ove godine zemlja partner? E, nije zemlja, nego grad. U goste nam dolazi Berlin, s 20-ak filmova i s umjetnicima iz desetak različitih zemalja. To je slika Berlina, multikulturalnog magneta koji privlači umjetnike svijeta, čijem zovu nisu odoljeli ni mnogi naši. Osim ljudi i filmova, iz toga grada dolazi nam ambiciozna izložba Zidovi i mostovi, u kojoj ćemo predstaviti 13 umjetnika iz naše i susjednih zemalja i njihove berlinske radove“, predstavio je Igor Mirković ovogodišnji berlinski program koji MFF donosi u suradnji Goethe-Institutom Kroatien u Zagrebu.

„Izložba Zidovi i mostovi nastala u suradnji s MFF-om, a kao nastavak projekta Dia:Forme s Vizkulturom.hr, nudi pregled intenzivnog dijaloga hrvatske kreativne scene sa scenom u Berlinu, za umjetnike već neko vrijeme najpopularnijem gradu u Njemačkoj. Izložba gostuje na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, a kasnije i u zagrebačkoj Laubi, i prikazat će različite pozicija i iskustva hrvatskih umjetnika te pokazati koliko su njihova iskustva reprezentativna kako za hrvatske, tako i za međunarodne okvire.“, izjavio je Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Institut Kroatien u suradnji s kojim MFF donosi berlinski program.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »