Predstavljen Žiri u egzilu – predsjednik žirija je Jafar Panahi!

bd932d18ab35c14562fd2a5b4d7b7609
Na današnjoj uvodnoj press konferenciji predstavljen je cijeli Žiri u egzilu

Na danas održanoj uvodnoj press konferenciji povodom početka 17. Motovun Film Festivala predstavljeni su članovi ovogodišnjeg žirija – Žirija u egzilu. Ovaj žiri poseban je po tome što su njegovi članovi ljudi koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni. Otkud ideja za takav žiri? Motovun Film Festival oduvijek njeguje bezbrižnost, ali i kritički um i svijest o onome što se oko nas zbiva. U vremenima u kojima svi osjetimo jačanje «tvrde» desnice i konstantne pokušaje smanjivanja slobode pojedinca i njegova izražavanja – ovakav žiri je reakcija na takvo stanje i snažna politička poruka. Na press konferenciji otkrivena je i strogo čuvana tajna – predsjednik Žirija u egzilu je slavni iranski redatelj Jafar Panahi. Članovi Žirija u egzilu dolaze s 3 kontinenta, iz 5 zemalja, samo jedna članica žirija je u Motovunu, gledaju iste filmove, a virtualno će zajednički odabrati ovogodišnjeg motovunskog pobjednika.

Jafar Panahi iranski je redatelj osuđen je na šest godina zatvora zbog „djelovanja i propagande protiv vladajućeg sustava“. Zabranjeno mu je snimanje filmova, pisanje scenarija, razgovor s medijima te se trenutačno nalazi u kućnome pritvoru. Usprkos zabrani, Panahi je tijekom odsluženja kazne snimio film «Perde» (Closed Curtain) koji je prokrijumčaren izvan zemlje te je premijerno prikazan na 63. Berlinaleu, osvojivši Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij.

Inna Shevchenko članica je ukrajinske feminističke senzacije Femen koja je svojim topless demonstracijama izazvala veliki interes u medijima. Obnaženih grudi, Femen se bori protiv patrijarhalnog društva, diktature, religije i seks industrije. U jednoj od demonstracija, Shevchenko je motornom pilom uništila pet metara visok križ u centru Kijeva, a bila je i vođa tri Femen aktivistice otete od strane bjeloruskog KGB-a 2011. Prošle joj je godine pružen politički azil u Francuskoj te od tada svoj aktivizam provodi iz Pariza. Inna Shevchenko jedina je članica žirija koja je prisutna na Motovun Film Festivalu.

Nikolaj Kalezin je bjeloruski redatelj, dramski pisac i novinar. Suosnivač je bjeloruskog Slobodnog kazališta, kojem je zbog kritiziranja diktature Aleksandara Lukašenka zabranjeno djelovanje u Bjelorusiji. Kao organizator miroljubivih masovnih prosvjeda nekoliko puta završio u zatvoru, a bjeloruske su vlasti zabranile sva njegova djela. Do sada je napisao 11 kazališnih djela među kojima su uspješnice "Generation Jeans" i "Here I Am", a njegove su predstave prikazivane u Parizu, Münchenu, Helsinkiju, Moskvi,Stockholmu i Varšavi.

Natalia Kaliada je bjeloruska redateljica, producentica i suosnivačica Slobodnog kazališta, koje je zajedno sa svojim suprugom Nikolajem Kalezinom i Vladimirom Shcherbanom osnovala 2005. godine. Nekoliko je puta završila u zatvoru zbog organiziranja prosvjeda protiv diktature bjeloruskog predsjednika Aleksandara Lukašenka, a čak je i osuđena zbog objave rezultata istraživanja Human Rights Watcha, u kojima je Bjelorusija prikazana kao zemlja s ograničenom razinom prava i slobode.

Alaa Basatneh je 19-godišnja američka studentica arapskog porijekla koja je još kao maloljetnica počela iz svoje sobe u Chicagou voditi revoluciju u rodnoj Siriji. Stotinama kilometara daleko od Damaska, Alaa pomaže maloj skupini aktivista u borbi protiv diktatorskog režima, a njeno su oružje društvene mreže koje koristi kako bi svijetu pokazala strahote rata i kršenje ljudskih prava. Snimke dobivene iz Sirije mlada aktivistica stavlja na društvene mreže što prenose svi glavni svjetski mediji (CNN, BBC i sl.), a zbog prijetnji smrću, u Americi je čuva policija.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »