Premijere i nagrađeni filmovi na 15. Motovun Film Festivalu

3c57c7acec208ec3f4aa479c5fcf3cc9
Na press konferenciji predstavljen je glavni program i ostali sadržaj koji nas očekuje u Motovunu

– Unatoč krizi Motovun Film Festival i ove godine na motovunskom brdu predstavlja niz svježih filmskih ostvarenja iz svjetske kinematografije, među kojima su i filmovi koji su do sada na festivalima osvojili brojne nagrade. U izboru Jurice Pavičića od 28. srpnja do 1. kolovoza prikazat ćemo 25 filmova i svi se po prvi put prikazuju u Hrvatskoj – naglasio je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala na press konferenciji kojom je najavljen 15. Motovun Film Festival.

Pored filmskih poslastica u Motovunu neće nedostajati ni brojni gosti koji su potvrdili svoj dolazak. Počasni gost je Terence Davies, kultni britanski redatelj koji će u Motovunu primiti nagradu “Maverick” kojom festival nagrađuje one koji u svojoj karijeri nisu podilazili trendovima, a Davies je definitivno režiser koji nikada nije pristajao na ukalupljenost. U Motovunu će se prikazati retrospektiva njegovih filmova, a u njegovu čast će se od 21. do 23 srpnja u Ljetnom kinu Tuškanac u Zagrebu prikazati tri njegova filma. Također dolaze doajeni domaće kinematografije, Veljko Bulajić i Lordan Zafranović. Motovun Film Festival im ove godine dodjeluje nagradu “50 godina” kojim MFF tradicionalno odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu. U Motovun dolazi i Petr Lom, nizozemski redatelj čiji će se film “Natrag na trg” prikazati u glavnom programu. Velikan poljskog filma Lech Majewski još je jedan redatelj s kojim ćemo se družiti u Motovunu, a u konkurenciji za nagradu Propeler je i njegov film “Mlin i križ” u kojem je Majewski okupio glumačku kremu, Charlotte Rampling, Michaela Yorka i Rutgera Hauera. Redatelj Klemen Dvornik dolazi iz Slovenije, a u glavnom programu prikazat će se njegov film “Kruha i igara”.

O njihovim i ostalim filmova u glavnom programu odlučivat će žiri u sastavu: Jagoda Kaloper, Leon vd Merwe, direktor CapeVinelands Film Festivala iz Južne Afrike, te irski producent Simon Perry.

Osim već nekoliko navedenih, u konkurenciji za nagradu Propeler su, među ostalima, film “Sestra”, švicarske redateljice Ursule Meier, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda. Također treba istaknuti film “Posljednja ambulantna kola Sofije”, bugarski film koji je nastao u koprodukciji sa zagrebačkom produkcijskom kućom Nukleus film. Na Tjednu kritike u Cannesu osvojio je nagradu i uvršten je u dokumentarnu konkurenciju 47. međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma. Francuski film “Sveti motori” veliki je povratak francuskog režisera Leosa Caraxa koji se na ovogodišnjem Cannesu natjecao za Zlatnu palmu. Najveći ruski filmski hit posljedjih godina “Chapiteau Show” sigurno će privući brojnu publiku. Ovaj troipolsatni spektakl osvojio je i Geraldine Chaplin, koja je predsjedala glavnim žirijem filmskog festivala u Moskvi, te je, uručujući nagradu mladom redatelju Sergeiju Lobanu dala i svoj telefonski broj s molbom da joj da ulogu u svom slijedećem filmu. Tu je i švedski film “Avalon”, dobitnik nagrade FIPRESCI-ja u Torontu, zatim omnibus “Košnice” u kojem ćemo vidjeti i priču koju potpisuje zagrebački student filmske i TV režije, Igor šeregi, te brojni drugi filmovi.

Uz nagradu Propeler, MFF dodjeljuje i nagradu Bauer za najbolji film u regiji, a od pristiglih 12 filmova žiri će odabrati tri finalista koja će se prikazati u Motovunu.

Filmski program uključuje i selekciju kratkih filmova do 15 minuta, “Motovunski kratki” u izboru Andreja Korovljeva, a ove godine je u konkurenciji 20 filmova.

– Kako je ovo zadnji festival, obzirom da nas u prosincu čeka smak svijeta, u sklopu festivala prikazat ćemo i program “Apokalipsa danas” u kojem prikazujemo filmove kataklizme. U programu nas očekuje i “Tko je ubio Barbie”, intrigantan program s radikalnim feminističkim filmovima u kojima se propituju teme seksualnosti i pornografije, inače tradicionalne “macho” teme – kazao je Igor Mirković.

Motovunski “Pokrovitelj do kraja” je Iskon, dugogodišnji pokrovitelj festivala koji je ove godine proširio suradnju s MFF-om.

– Osim što ćemo omogućiti da cijeli Motovun bude pokriven bežičnim internetom, pripremili smo i noćne turnire u ping-pongu na Glavnom motovunskom trgu. Na kraju, i ove godine ćemo putem svoje videoteke na Iskon.TV-u prikazati fimove iz programa Motovunski kratki – naglasio je Saša Kramar, predsjednik Uprave Iskona.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »