Nadoknadite propušteno! I sutra šećemo s risovima i bubama

Dan 5_Tragovima velikih zvijeri (photo_Nina Đurđević)

Vjerovali ili ne, Gorski kotar jedino je mjesto u Europi gdje zajedno žive tri zvijeri – medvjed, vuk i ris! Ova najzelenija regija Hrvatske krije očaravajuć i bogat životinjski svijet, čije smo tajne ovih dana otkrivali u nizu pješačkih tura i drugih zabavnih aktivnosti. No avantura još nije gotova!

Naši prijatelji iz projekta Life Lynx, posvećeni spašavanju dinarske i jugoistočne alpske populacije risa, upoznali su nas u četvrtak 27. srpnja sa svim zanimljivostima ovih impresivnih stvorenja na našem području, a tijekom šumske šetnje učili smo prepoznavati životinjske tragove i rušili raširene mitove.

Jeste li znali primjerice da je najčešći zabilježeni uzrok smrti automobilski promet? Ni mi! Od 18 zabilježenih smrti risova u Hrvatskoj i Sloveniji tijekom zadnjih 5 godina čak ih je 5 stradalo pod kotačima automobila. Još početkom 20. stoljeća risovi su u nas potpuno izumrli, a njihovi neočekivani spasioci postali su ni manje ni više nego – lovci, bliski partneri projekta Life Lynx, zahvaljujući kojem trenutno u Hrvatskoj imamo čak 27 novih mladunaca risa.

Nećemo vam puno otkrivati jer zbog velikog zanimanja još jedna tura čeka vas u subotu u 11:30 sati na Sanjkalištu. A u šetnji Tragovima velikih zvijeri pridružit će nam se i Iva Čupić, na čijoj smo traženoj radionici Tko se boji buba još? razbijali strah od kukaca i zmija.

Navucite gojzerice, ponesite vode i krenite s nama na opuštajuću pješačku turu na kojoj ćete saznati niz zanimljivih trivija i sve drugo što vas zanima, uključujući što napraviti ako sretnete medvjeda, tko je sramežljiviji pred ljudima – vuk ili ris, i zašto nema potrebe za panikom kad ugledate crnu udovicu.

Vidimo se i saznajte odgovore na sva pitanja!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »