Prvi Cinehill na Petehovcu službeno je otvoren!

Zdenko-Jelcic-pali-krijes

Nakon završetka motovunskog izdanja festivala, uz gromoglasan aplauz i uzvike otvoren je i prvi Cinehill na Petehovcu.

Video by Kristina Macuka & Sanja Pađen

Unatoč današnjoj kiši, u krcatom kinu Francis Ford Kupola raspoloženje je bilo daleko od pokislog, a tražilo se i sjedalo više. Veselje nije bilo na vrhuncu samo među ljudima, svoje oduševljenje pokazala je i mezimica festivala, kujica Marta i tako neslužbeno otvorila manifestaciju – jer Cinehill je festival gdje su svi dobrodošli. „Ovo je Cinehill dragi moji! Naš novi pokušaj na novom brdu filmova da napravimo festival koji ćete svi voljeti“ prokomentirao je direktor festivala Igor Mirković.

Selektorica glavnog programa, Milena Zajović najavila je dobro vrijeme i pozvala ljude da se priključe bogatom programu, koji uz brdo odličnih filmova sadrži i niz zanimljivih radionica, šetnji u prirodi i edukativno-zabavnih događanja u kojima će svi uživati.

Igor Mirković potom je na pozornicu pozvao i selektore glavnog programa Inju Korać i Juricu Pavičića, a pridružili su im se i novi kreativni direktor Nevio Marasović, čovjek iza bajkovite festivalske scenografije –  Bojan Drezgić te producenti Nina Petrović, Ivan Rajković i Ivana Brajdić.

Niz zahvala nastavio se i s institucijama koje su omogućile da se festival održi, uključujući Hrvatski audiovizualni centar koji je predstavljala zamjenica ravnatelja Maja Vukić, te Turističku zajednicu Kvarnera koja je festivalu „dala glavni vjetar u leđa“ i Primorsko-goransku županiju.

Publika je zapljeskala i obitelji Deranje iz Lučica koji su svojim radom toliko doprinijeli festivalu da je po njima nazvan i festivalski kamp. „obitelj zlatnih ruku, ključ za rješenje svih naših problema“ predstavio ih je Igor Mirković.

Publici se obratila i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov riječima „Srce mi je puno, godinama pratimo Motovun Film Festival i na neki način priželjkujemo takve velike manifestacije na Kvarneru jer to je ono što privlači goste na destinaciju“ te je još jednom izrazila dobrodošlicu svima prisutnima.

Nakon spontane Marte, festival je i službeno otvorio goranski zamjenik župana PGŽ-a, Petar Mamula, rekavši: „Ovo je zaista velika stvar za Gorski kotar, kao što je rekla direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Motivacija je to ljudima da dođu u ovaj još nedovoljno otkriven biser naše županije“ te je zahvalio ekipi festivala što su odabrali „ovo najzelenije srce Hrvatske, Gorski kotar, da nastave svoju priču.“

Filmski program festivala otvoren je i prvom projekcijom, filmom Suša koji je najavio selektor Jurica Pavičić našalivši se: „Znam da s današnjim vremenom suša ne izgleda kao prvi problem. No ovo je film koji se bavi i sušom i globalnim zagrijavanjem – koje zaista jest problem“. Film Paola Virzíja, kojem je to već treći film na festivalu, apokaliptična je eko-drama koja prati građane Rima u trenutku trogodišnje suše koja je posve promijenila način života u gradu.

Uz Sušu, festivalski program vrvi nizom najraznolikijih naslova, a pogledati ih možete do 29. Srpnja na Petehovcu, kada ovo prvo pustolovno izdanje službeno završava.

Cinehill Motovun Film Festival održava se ove godine uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ulaznice su u prodaji za obje lokacije, a sve detaljnije informacije potražite na stranicama festivala ili u našim informativnim publikacijama.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »