Rap, rock i techno zavladat će Brdom filmova!

a4927d21bfb073f0bd4f973ae03aa4ce
Glazbeni filmovi u Motovunu: Od SSSR-a do berlinskog Tresora

Red rapa, red rocka, red techna. Sadržaj je to nekoliko filmskih poslastica 21. Motovun Film Festivala kojima je u fokusu glazba. S obzirom na to da je grad partner ovogodišnjeg festivala Berlin, dio filmskog i glazbenog programa vezan je uz kulturu toga grada.

Najuzbudljiviji naslov je Matangi/Maya/M.I.A., fascinantan dokumentarac o jednoj od najkontroverznijih svjetskih glazbenica. Reperica M.I.A. svojim se političkim tekstovima i aktivizmom bori protiv raznih konvencija i negativnih pojava u svijetu. Podrijetlom sa šri Lanke, glazbenica živi u Londonu, no aktivna je u borbi za prava tamilskog naroda u svojoj zemlji. Otac joj je vođa tamilskog pokreta te M.I.A. u filmu iznosi dvojbe oko metoda borbe tog pokreta. Iako joj se to nije svidjelo, film je više fokusiran na životnu priču osobe koju je Time proglasio jednom od 100 najutjecajnijih osoba na svijetu nego na njezinu glazbu. Budući da je studirala dokumentaristiku i snimala cijeli svoj život, velik dio filma čine snimke koje je ustupila redatelju Steveu Loveridgeu.

Ljeto je igrani film ruskog redatelja Kirila Serebrenikova koji se bavi životom rokera Viktora Tsoia. Riječ je o pjevaču i osnivaču benda Kino, jednog od najutjecajnijih u povijesti ruske glazbe. Tsoi, kojega glumi korejski glumac Teo Yoo, smatra se pionirom ruskog rocka te zaslužnim za populariziranje tog žanra u cijelom SSSR-u. Film, koji je izazvao veliko zanimanje u Cannesu, prati stvaranje lenjingradske rock scene 80-ih u vrijeme vladavine Leonida Brežnjeva, odrastanje Tsoia i ljubavni trokut u kojem se našao. Tadašnji ruski rokeri suočavali su se s cenzurom i ograničenjima do te mjere da je publika na koncertima morala sjediti na stolcima, a ples je bio praktički onemogućen. Dok su se 80-ih u Jugoslaviji zapadne ploče mogle kupiti svugdje, u SSSR-u su bile rijetka dragocjenost koja se nabavljala švercom. Serebrenikov je veliki Putinov kritičar pa je cannesku premijeru dočekao u kućnom pritvoru kamo ga je smjestio režim zbog optužbi za navodnu pronevjeru novca namijenjenog njegovoj kazališnoj skupini.

Atmosferu umjetnosti i kaosa u Zapadnom Berlinu 80-ih donosi dokumentarni film B-movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979.-1989. Grad podijeljen zidom postaje središtem alternativne i pop kulture u kojem su dani kratki, a noći beskonačne. Redatelji Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck donose kolaž ranije neobjavljenih snimki o živahnoj i kreativnoj dekadi, počevši s punkom i završavajući s techno ludilom i Love Paradeom.

Drugi film iz berlinskog programa, Sub Berlin: Priča o klubu Tresor, redatelja Tilmanna Künzela, prati techno glazbu, odnosno legendarni klub Tresor, jedan od ključnih za razvoj te scene. U vrijeme otvaranja, sad već daleke 1991. godine, nitko nije vjerovao da će klub opstati do danas. Dozvolu je dobio na kratko vrijeme kao umjetnička galerija i bilo je pitanje dana kad će ga vlasti ugasiti. Umjesto toga, Tresor je postao polazišna točka rave pokreta, ali i simbol ujedinjenja mladih iz dvije Njemačke. U filmu govore mnogi techno umjetnici koji su nastupali u klubu, među njima i Jeff Mills, Juan Atkins, Sven Väth i Monika Kruse.

Uz vrlo bogat i atraktivan ostatak filmskog programa, Motovun Film Festival, kao i svake godine, donosi obilje koncerata i DJ nastupa na brdu, a kakva nas sve zabava očekuje, saznat ćete uskoro.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »