Razgovor u Vrtu: družili smo se s Jussijem Vatanenom

Dan-2_Jussi-Vatanen-Milena-Zajovic-photo_Samir-Ceric-Kovacevic

Lijeno nedjeljno poslijepodne proveli smo u Vrtu, u ugodnom razgovoru s finskim glumcem Jussijem Vatanenom, koji je vodila festivalska selektorica Milena Zajović.

Popularnog finskog glumca motovunska je publika imala priliku vidjeti u filmu otvorenja, Palo lišće, redatelja Akija Kaurismäkija, a ovom prilikom podijelio je s prisutnima svoje oduševljenje festivalskom atmosferom i govorio o iskustvu rada s velikim finskim redateljem, poznatom po ljubavi prema filmskoj vrpci, što manjem broju takeova i jasnoj umjetničkoj viziji s kojom pristupa poslu – naime, mada Kaurismäki nije redatelj koji ostavlja puno prostora za samostalne glumačke intervencije ili improvizaciju, Jussi je izrazio svoje zadovoljstvo redateljevom brigom o svojim likovima te izjavio kako u njega ima puno povjerenje. Prisjetili smo se i nekih Jussijevih starijih komičnih uloga.

Komentirajući film, čija priča prati dvoje usamljenih ljudi u potrazi za ljubavi i međusobnim kontaktom, Vatanen je govorio i o prikazu alkoholizma glavnog lika podijelivši svoju interpretaciju kako je to neizbježan dio njegova samotnog karaktera: „izgradio je barijeru, samo ja i moje misli, rad, stripovi i alkohol. Kada na karaokama upozna ljupku ženu, stvara se pukotina u samotnoj barijeri. To je zanimljivo jer tada treba odlučiti – imam li hrabrosti ići naprijed i slomiti barijeru ili bi trebao zadržati svoj samotni način života za sebe?“.

Referirao se i na rat u Ukrajini, napominjući kako bi za Kaurismäkija bilo nemoguće napraviti film bez komentara rata, a kraj razgovora zapečatio je komentarom o važnosti priče Palog lišća. „Toliko je važan ovaj film da je privilegij biti s vama i imati ga priliku prikazivati, ovdje i drugdje. Iako je riječ o skromnoj ljubavnoj priči, u njoj postoji puno nade i topline. Ovih dana, u ovom svijetu, treba nam nade.”

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »