Roma disko u Motovunu!

4e8ffd5fd6e6765033a6aef3509c54e6
Ovog ljeta u Motovun dolazi četrdeset romskih muzičara i najbolji trubač na svijetu!

Ovog ljeta u Motovun dolazi četrdeset romskih muzičara i najbolji trubač na svijetu! Svi oni dolaze u sklopu posebnog filmsko – glazbenog programa Motovunska mahala pjevati i svirati za sve one koji će ove godine od 27. do 31.7. emigrirati u Slobodnu zonu Motovun na 16. Motovun Film Festival! Tako će se svake festivalske noći u sklopu programa Roma Disko održati koncerti uz koje se pleše do jutra s nekim od najboljih romskih glazbenika kontinenta.

Makedonski glazbenik Džambo Agušev dobitnik je nagrade za prvu trubu svijeta na poznatom međunarodnom natjecanju trubačkih orkestara u Guči, njegove virtuozne sposobnosti na trubi privlače pozornost javnosti, a oni koji su čuli – nikad nisu zaboravili.

Romi su oduvijek pokazivali veliku sklonost hip–hop kulturi i glazbi, a najbolji romski rep iz šutke u Makedoniji na Motovun Film Festival donose momci pod imenom Shutka Roma Rap, projekt koji je potaknut pozitivnim kritikama odlučio iz studija izaći pred publiku, a pjesme im dobro kotiraju i na prestižnim WMCE (World Music Charts Europe) ljestvicama.

Ima i Hrvatska romski hip-hop! Zato u Motovun dolaze i Euro Black Nation iz Baranje, glazbeno osvježenje koje u rap uključuje romsku glazbu i beatove. Sretni smo što nam dolaze i Kočani FUNKolektivkoji kombiniraju glazbu makedonskog i romskog folklora s poznatom filmskom glazbom, hip-hop ritmom i funky riffovima, a obećaju da mogu rasplesati i najsramežljivije.

Parno Graszt romski su bend koji dolazi iz Mađarske, ime im se s mađarskog prevodi kao bijeli konj čime se aludira na romske simbole čistoće i slobode, rasturaju top ljestvice world music-a, voli ih čak i Monty Python-ovac Terry Gilliam koji ih smatra jednim od svojih najdražih bendova na svijetu, a sažeo je sve u: Long live Parno Graszt!.

U Motovun dolaze i Va Fan Fahre iz Belgije čiji je svaki koncert prava fešta romske glazbe! U svoju glazbu koja se opisuje kao balkan gipsy brass uključuju i elemente indijske i sjevernoafričke glazbe, a topli vokal pjevačice s lakoćom prenosi romske strasti.

I još nešto: svi koncerti su besplatni!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »