RUBEN ӦSTLUND DRUGI PUT OSVOJIO CANNES

23d8b831e978592348a850822e61ff27
Zlatnu palmu osvojio je za film Trokut tuge, oštru kritiku kapitalizma

Motovunski prijatelj Ruben Ӧstlund dobio je svoju drugu Zlatnu palmu u Cannesu, i to za film Trokut tuge (Triangle Of Sadness), socijalnu satiru o industriji ljepote i superbogatašima. Pridružio se tako popisu rijetkih redatelja koji su više od jednom pobijedili u Cannesu. Iako je izazvao kontroverze i podijeljena mišljenja kritičara, film je osvojio canneski žiri, kojim je predsjedao francuski glumac Vincent Lindon.

Ӧstlundov uradak, inače oštra kritika neumjerenog kapitalizma, događa se na kruzeru koji završava na pustom otoku gdje dolazi do promjene uloga – snalažljiva posada počne dominirati nad bogatim gostima. U glavnim ulogama su Harris Dickinson, Charlbi Dean i Woody Harrelson, a zanimljivu sporednu ulogu istočnoeuropskog tajkuna ima i hrvatski glumac Zlatko Burić.

Film je najavljen još nakon Ӧstlundove prve pobjede u Cannesu 2017. s ostvarenjem Kvadrat, a pripreme za snimanje završile su krajem 2019. godine. Snimanje je počelo u veljači 2020., no ubrzo je i prekinuto zbog početka pandemije koronavirusa. Film je naposljetku dovršen ove godine te premijerno prikazan u Cannesu.

Östlundovi su filmovi precizne studije zapadnjačkog života paraliziranog od straha prema drukčijem. Opsesivno se bavi svim vrstama konformizma, a kroz teme klase, imigracije i demokracije u svojim filmovima ispituje naličje naizgled idealnih društava. Motovun Film Festival redovito prikazuje njegove filmove. Štoviše, Igru i Turista nagradio je žiri kritičara FIPRESCI, a sam redatelj je 2018. proglašen Maverickom Motovuna kada je i posjetio festival.  

Čestitamo na uspjehu i nadamo se novom filmu te nekom skorom susretu.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »