Razgovor u Vrtu: Sergej Trifunović o poeziji, glumi i životu

Dan-2_Sergej-TrifunovicMilena-Zajovic-photo_Samir-Ceric-Kovacevic

Glumac, pisac, političar, pjevač karaoka… Sergej Trifunović čovjek je od mnogo zanata, a više o brojnim interesima ovog slavnog srpskog glumca imali smo prilike čuti u nedjelju u Vrtu. Ondje je povodom projekcije filma Munje: Opet! s njime razgovarala naša selektorica Milena Zajović, a predstavljena je i njegova hvaljena autobiografska knjiga Stovarište.

Spisateljske vještine izbrusio je pišući članke za Playboy dok je živio u Los Angelesu i lovio holivudsku karijeru. Ponudu za pisanje knjige isprva je odbio zbog vremena koje pisanje zahtijeva, ali konačno je popustio. „Bog me čuo i dao mi je koronu.”

Svoj pristup knjizi opisuje riječima: „Pisao sam o stvarima koje su se događale meni, ali iz druge perspektive.” Iz knjige pune priča i pjesama kao osobno najvažniju izdvaja pjesmu „U osvit Trećeg svjetskog rata“, čiji izbor naslova prati i zabavna anegdota. „Bilo je to poslije kazališne premijere Julija Cezara gdje sam bio vrlo napušen i pijan. Netko je rekao da Treći svjetski rat upravo započinje, što sam povjerovao.”

Unatoč ljubavi prema pisanju ne namjerava se posvetiti spisateljskoj karijeri. „Nemam još jednu godinu i pol da budem ispred računala i pišem. Želim glumiti, želim putovati oko svijeta, želim raditi mnoge druge stvari. Pisanje traži velike žrtve” objasnio je.

No najdraže od svega i dalje mu je glumiti. „Prije svega sam glumac. To mi je osnovna stvar. … Kao što je jedan veliki redatelj rekao: ‘Ti si sam svoje platno, bojiš sam po sebi.’ Glumac je ujedno i autor i izvođač. Koristiš tijelo, ruke, jezik, koristiš sebe.” obrazložio je.

Knjiga sadrži i niz dječjih ilustracija. Izvor te ideje opisan je u jednoj priči: „Bio sam u svom Saabu i letio 200 kilometara na sat.” priča nam, te nastavlja „jedina stvar koja je preživjela, jer je auto bio smrskan, bila je slika mog kumčeta. Imala je 5 godina i naslikala je mene, moju ženu i našu djecu. To je bila jedina stvar koja je preživjela.”

Ulogu u Munjama, kultnom prvom dijelu filma Munje: Opet!, komentira riječima „Munje je bila najbolja zabava na kojoj sam ikad bio, pa je poziv da ponovimo tu zabavu bio… da sam mrtav, digao bi se iz groba da radim to.”

Za kraj se dotaknuo i zanimljivog detalja u svojoj biografiji, u kojoj piše kako nije završio ništa osim osnovne škole. „U biti sam čovjek koji ne završava ništa, ne samo školu. Tata-mata sam svih zanata. Završio sam osnovnu, zatim mi se u srednjoj dogodilo nešto, mislim da je pubertet” našalio se Trifunović. No iskustvo je ipak najbolja škola, pokazuje to i bogata kreativna karijera ovog karizmatičnog i autentičnog glumca.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »