Srđan Kovačević: Iz mog filma može se vidjeti da stvari u društvu nemaju smisla

Samir Ceric Kovacevic-Canon EOS R6-132337-1006

U razgovoru Netočno u podne voditelju i festivalskom selektoru Jurici Pavičiću pridružio se Srđan Kovačević, redatelj dokumentarnog filma Tvornice radnicima te glavni junak filma, direktor tvornice i sindikalist Dragutin Varga. Pod suncobranima na terasi ispred hotela Kaštel razgovor se kretao od teme petogodišnjeg procesa snimanja filma sve do politike i jugonostalgije, a priliku da postavljaju pitanja imali su i gledatelji.

Film Tvornice radnicima prati događaje u tvornici alata ITAS-Prvomajska u Ivancu, poznatoj kao jedini uspješni primjer radničkog samoupravljanja u današnjoj postsocijalističkoj Europi. Radnici ITAS-a su 2005. godine okupirali tvornicu nakon sukobljavanja s njezinim vlasnicima te uspjeli nastaviti proizvodnju upravljajući tvornicom kao kolektiv. Prateći radnike i rastuće probleme s kojima se suočavaju pri vođenju ITAS-a u kapitalističkome društvu, u filmu se postavljaju pitanja o mogućnostima gospodarskog preuređenja i pružanja otpora kapitalizmu. Može li tvornica opstati u svijetu kojime vladaju sile globalnog tržišta jedno je od glavnih pitanja oko kojega se okreće radnja filma kao i današnji razgovor.

Protagonist filma Dragutin Varga prepričao je okupljenima događaje koji su doveli do preuzimanja ITAS-a. Zbog privatizacije je 2001. godine dobio otkaz, a potom i još jedan nakon povratka u tvrtku zbog organiziranja štrajka. „Biti kod privatnika zaposlen, zaboravite si na radnička prava,“ rekao je Varga, objašnjavajući kako je zbog nedostatka potpisanog kolektivnog ugovora te zbog potplaćenosti radnika došlo do odluke o štrajku. Ključan trenutak u borbi stigao je kada su radnici srušili zid sagrađen 2005. godine kako bi ih se razjedinilo. Naposljetku se svih 200 radnika odazvalo na poziv putem lokalnog radija da se u što kraćem roku jave u tvrtku te su tako zauzeli ITAS i od 9. srpnja 2005. godine nikada nisu napustili tvornicu usprkos tome što je bilo protuzakonito. Danas tvrtka zapošljava 124 radnika i od prošle godine niti jedan dan nije im kasnila plaća, poručio je direktor Varga.

Varga smatra da je snimanje završilo u najgorem trenutku, kada se tvrtka suočavala sa smjenjivanjem direktora, čiju je ulogu preuzeo sam Varga, a zatim i s koronavirusom, kada su im poslovni partneri počeli prekidati suradnju, no probleme su na kraju ipak riješili.

Redatelj filma Srđan Kovačević se tijekom šest godina snimanja zbližio s radnicima tvornice, s nekima i sprijateljio, ali i spoznao koliko je situacija doista kompleksna. Redovito je posjećivao tvornicu, a snimajućih dana bilo je ukupno 180.

Jurica Pavičić primjetio kako se radnici pred kamerom ponašaju prirodno, a redatelj kao da je postao nevidljiv. “Radnici danas nemaju vjeru u medije, mislim da mediji ne reprezentiraju radnike nego zastupaju kapital, velika većina medija, pogotovo najvećih medija. Naravno da to radnici znaju i osjećaju pa tako su nepovjerljivi prema bilo kojem tipu snimanja. Uopće uspjeti objasniti namjeru i naći vjeru među njima zaista je bio posao za mene,” objasnio je Kovačević. Većina radnika ubrzo je shvatila motive iza redateljeva rada te su dopustili da ih snima, dok je drugi dio već bio neutralan. 

Stigavši napokon do teme politike, Srđan Kovačević govorio je o ideološkom problemu koji je nastao kada mu je zbog događanja u tvornici vlastiti film počeo raditi na neki način protiv njegovih uvjerenja. “Moja pozicija je da o svim problemima treba otvoreno razgovarati te prikazati stvari onakvima kakve jesu. Mistifikacija u političkom smislu ne može nikome pomoći”, rekao je Kovačević. Stoga je htio projektu pristupiti objektivno, iako nema sumnje da stoji uz ITAS, iznoseći stav da umjetnost može pokrenuti inspiraciju ili debatu… „Ako o tome ne govorimo javno i detaljno s kritičke pozicije, ne možemo očekivati da će javnost imati drugačiju sliku,” izjavio je Kovačević.

Na pitanje o pojedinim kritikama koje film smatraju jugonostalgičnim, redatelj odgovara da jugonostalgiju ne ističe kao nešto bitno u svome filmu, no da socijalizam smatra jedinim odgovorom na situaciju. “Mislim da svi možemo biti nostalgični za nekim vremenom u kojem je društvo imalo više smisla. Pitanje je kako je to funkcioniralo, tu su i pozitivne i negativne strane, ali mislim da se iz ovog filma može vidjeti da stvari u društvu danas nemaju smisla. Naravno da mogu biti nostalgičan za društvom koje je skrbilo za zajednicu primarno, na koji god način. Kritike Jugoslaviji stoje, ali moramo znati iz koje postavke je krenuo socijalizam Jugoslavije,” rekao je Kovačević. Dragutin Varga izjavio je da se ne želi smještati ni u jedan politički kamp, navodeći da je kada se treba boriti za radnička prava ljevičar, no po nekim drugim pitanjima sam sebe smatra desničarom.

U četvrtak je u Motovunu bila domaća premijera filma, no prikazan je već na festivalu u Sheffieldu gdje je primio pozitivne kritike. Srđan Kovačević naglasio je kako planira nastaviti Tvornice radnicima prikazivati na festivalima.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »