Srećko Horvat: Vodič kroz raspad Europe za početnike

47d8ebae9c0e6bd8c4bd1f7047a89118
Filozof Srećko Horvat održao je zanimljivo predavanje u motovunskom vrtu.

„First they came for Assange“ pisalo je na majici Srećka Horvata koji je, usprkos najavi teške teme u SPAN Vrtu u kojem inače vlada opuštena motovunska atmosfera, izazvao veliku pažnju slušatelja predavanjem pod nazivom „Kratki vodič kroz raspad Europe za početnike“.

– Ideologija se može otkriti kada se jedan konkretan povijesno-politički fenomen želi predstaviti kao prirodni fenomen, kada dolazi do naturalizacije historije – ocijenio je Horvat, povlačeći paralelu sa predratnim stanjem u Europi 1913. godine.

– 2016. je isto ta krucijalna godina kada je rat također iza ugla. Otišao bih još korak dalje i rekao da je rat već ovdje – rekao je.

Srećko Horvat 2016. smatra godinom na koju ćemo se morati osvrnuti kao godinu u kojoj su stvari mogle otići u različitim smjerovima. Pritom citira Antonia Gramschija koji kaže da stari svijet umire, a novi svijet se još nije rodio – to je doba čudovišta i morbidnih simptoma kao što su Brexit, izbjeglička kriza, paradigma ekstremnoga centra u Mađarskoj i Poljskoj, izbori u španjolskoj, financijski diktat trojke u Grčkoj, nadolazeći američki izbori gdje se bira između dva veća zla, situacija s državnim udarom u Turskoj i slično.

– Ako danas putujete po EU, nećete vidjeti policiju nego armiju ispred metroa, na aerodromima, u šoping centrima. Dakle živimo u nekakvoj vrsti izvanrednog stanja koje možemo opisati jedino kao građanski rat – poentirao je naš govornik.

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »