STO GODINA SMIJEHA U ČAST ZLATNOG DOBA NIJEMOG FILMA

keaton2

Na posebnoj projekciji u hotelu Roxanich 30. srpnja četiri komedije Bustera Keatona uz glazbu uživo benda Porto Morto

Dvadesete godine prošlog stoljeća zlatno su doba pionira nijemog filma – tada su nastajale virtuozne komedije koje i danas oduševljavaju svijet. Jedan od heroja bio je komičar tužnog lica, glumac, redatelj, akrobat, kaskader, milijun talenata objedinjenih u jednoj osobi – veliki Buster Keaton. Prije sto godina nastao je njegov antologijski niz dvadesetominutnih komedija. Upravo četiri Keatonove komedije iz tog ciklusa prikazujemo u programu Sto godina smijeha u petak, 30. srpnja na terasi hotela Roxanich u podnožju motovunskog brda.

U spomenutim komedijama Buster Keaton se uobičajeno nalazi u neobičnom spletu nevolja i nesporazuma. Film Kazalište prati scenskog radnika koji se budi iz ludog sna i izaziva kaos gdje god se pojavi. U Pajkanima Keaton je spreman na sve kako bi zadivio djevojku u koju je zaljubljen, no pritom naljuti sve policajce u gradu. Komedija Tjedan donosi lude probleme pri sastavljanju kuće koju su Keaton i supruga dobili kao vjenčani poklon, dok u Visokom cilju Keaton nalazi posao u streljani u vlasništvu kriminalaca koji od njega naručuju ubojstvo poslovnog čovjeka.

Ove će projekcije pratiti glazba koju su za ovu posebnu prigodu skladali i izvode je uživo članovi skupine Porto Morto. Trenutačno najintrigantniji domaći bend razvio je svoj zvuk koji je teško žanrovski odrediti, a prepoznatljivost grade i snažnim vizualnim izrazom. U to će se moći uvjeriti i publika na motovunskom brdu na njihovom koncertu u završnici festivala 31. srpnja.

Projekcija Sto godina smijeha dio je projekta Kino Istra, cjelogodišnjeg programa oživljavanja filmske umjetnosti u sredinama Istre koje nemaju aktivnih kino dvorana. Projekcija koja objedinjuje klasična filmska ostvarenja i glazbu novog doba nastala je u koprodukciji Motovun Film Festivala, Live Cinema koji je idejni tvorac i producent programa, te Kina Otok Izola. U projektu sudjeluju i Hrvatski filmski savez te International Filmmaking Academy Bologna, a sufinanciran je sredstvima Europske Unije te Hrvatskog audiovizualnog centra i Istarske županije.

Porto Morto

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »