Što se kuha u ovogodišnjoj konkurenciji glavnog programa?

085078063c5a3ce144b257fe88e622fa
U konkurenciji glavnog programa 12 je filmova iz cijelog svijeta.

U godini kad je motovunski Maverick prvi put žena, malo je nedostajalo da polovina programa jubilarnog MFF-a budu djela autorica, što je za ovaj festival nova vrsta rekorda i doprinos u razbijanju uobičajene macho dominacije u festivalskim programima.

Jubilarno, dvadeseto izdanjeotvaramo s jednim od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, komedijom o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti, filmom Počasni građanin.Nagrađen Goyom za najbolji strani film i nagradom za najboljeg glumca na prestižnom Međunarodnom festivalu u Veneciji, 'Počasni građanin' sjajan je festivalski intro na 277 metara iznad realnosti!

Novi film jedne od najznačajnijih francuskih autorica svoje generacije Claire Denis, Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima, nagrađen je ove godine u Cannesu prestižnom SACD nagradom u sklopu programa Tjedan kritike. Poznata po filmskoj neustrašivosti, Denis se ovaj put bavi temom ljubavi. Ovogodišnji dobitnik nagrade Izvjestan pogled u Cannesu, film Vestern koji potpisuje poznata njemačka redateljica Valeska Grisebach, propituje važne teme kao što su vestern kao dominantno muški žanr i (europska) ksenofobija.

Poljska redateljica Kasia Adamik u svom filmu Rastroj prihvatila se netipične kriminalističke priče s brojnim referencama na Dostojevskog, Nietzschea i Freuda. Redateljica Iulia RuginĂ„Ć’ dolazi nam iz Rumunjske s nagrađivanim filmom Udarne vijesti koji se bavi pošasti suvremenog svijeta – medijskim senzacionalizmom.

španjolski triler Gnjev mirna čovjeka žanrovska je studija o mačizmu koja dokazuje da se treba čuvati onih koji ne govore mnogo i da je osveta, doista, najbolja servirana hladna. Film je poharao glavnu španjolsku filmsku nagradu Goya, gdje je osvojio priznanja za najbolji – film, sporednoga glumca, novog redatelja, scenarij, a glavna glumica Ruth Díaz osvojila je na Venecijanskom filmskom festivalu nagradu Venice Horizons.

I ove godine, kada je zemlja partner Island, u glavnom programu imamo islandski film, Heartstone redatelja Guðmundura A. Guðmundssona. Prema mišljenju mnogih najbolji islandski filmski debi nakon Vulkana Rúnara Rúnarssona, premijerno je prikazan na Mostri gdje je osvojio nagradu Queer Lav.

Prvi put prikazujemo igrani film koji je snimljen na našem festivalu – Igor Bezinović je dobru četvrtinu svojeg filma Kratki izlet snimio u autentičnim festivalskim situacijama, a svjetsku premijeru imao je na uglednom festivalu u Rotterdamu.

Nastavljajući se na tradiciju, Motovun u svojem programu suvereno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova poput irskog filma Pravi momak za Mary Darrena Thorntona. Boris Hlebnikov, jedan od najintrigantnijih ruskih filmaša današnjice, vraća se na velika platna analizom ljudskog odnosa na aparatima. Njegov film Aritmija dolazi u Motovun nakon što je na Karlovyim Varyma osvojio veliku nagradu i nagradu za najboljega glumca. Iz Izraela nam dolazi živopisan prikaz modernog života u drevnom izraelskom gradu Nazaretu, film Sveti zrak redatelja, glumca i scenarista Shadyja Sroura o neuspješnom biznismenu koji dolazi na ideju prodavati turistima sveti zrak u bocama.

I za kraj, svojevrsna senzacija ovogodišnjeg festivala je film Glasnije od oružja, nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o domoljubnim pjesmama 90-ih koje su, kako naslov filma kaže, nekad znale biti glasnije i od oružja u svojoj svrsi dizanja borbenog morala stanovništva. Film ove godine u Motovunu ima svjetsku premijeru!

Ostavi komentar

Slične vijesti

OTVORENE PRIJAVE ZA CINEHILL KRATKE

Cinehill Motovun Film Festival objavljuje natječaj za prijavu filmova u natjecateljskom kratkometražnom programu ovogodišnjeg festivala koji se održava od 24. do 28. srpnja u Gorskom kotaru.

Više »

KREĆE CINEHILL MOTOVUN U LAUBI!

Ovog četvrtka kreće program Cinehill u Laubi •  Od 24. kolovoza do 3. rujna u rashlađenoj atmosferi zagrebačke Kuće za ljude i umjetnost – Laube

Više »